dinsdag 1 december 2009

Bibliotheek zonder boetes? Het kan! Deel 2

Dank, dank, dank
Dat op de eerste plaats. Wat een overweldigende reacties. Voer voor nog heel veel blogposts. Wat opvalt is dat de reacties zonder uitzondering positief zijn. Durven penningmeesters en boekhouders niet te reageren? Of zijn de argumenten voldoende valide?

Ik loop de reacties even langs.

Niet straffen maar belonen
Gerard Bierens reageert dat het leidende principe niet straffen maar belonen moet zijn.
Jos Debeij sprak ik vandaag kort en hij gaf aan dat hij daar de eerste ideeën al voor heeft. Daar wil ik in een volgende post nog eens op terug komen. Er zitten erg leuke ideeën bij. Vooral een beloningssysteem voor kinderen (denk aan iets sparen) zal als een speer werken en zal zelfs leesbevorderend werken. Maar er zijn ook constructies denkbaar dat je minder contributie betaalt als je altijd op tijd bent.


Over straffen gesproken: dat deed mij nog even denken aan het voorval van afgelopen jaar (zie foto). Een vrouw bleek haar boete niet betaald te hebben en werd gearresteerd door de politie. Ze had twee boeken vijf maanden in bezit gehad. U gelooft het niet? Lees het artikel!

Kinderen zijn de dupe
Zowel Hetty Theodora en Steenwijk23 reageren met de opmerking dat ouderavonden met de bibliotheek vergald worden door opmerkingen over het boetesysteem. En dat ouders kenbaar maken dat ze daarom hun kind niet meer naar de bibliotheek sturen. Er zijn dus echt kinderen die niet naar de bibliotheek mogen vanwege die boetes. Daar moeten we ons de ogen voor uit de kop schamen. Daar schieten we dus ons doel voorbij. Op www.scholieren.com kwam ik trouwens een gedateerd poll tegen over: hoe hoog was jouw laatste bibliotheekboete?

Wij durven geen inleverattendering te sturen..... want dat kost ons geld
Gerard Bierens weet te melden dat de inleverattendering niet wordt aangezet omdat dat inkomsten zou kosten. Daar gaat dus ons argument. Bibliotheken die gevangen zitten in hun eigen boetesysteem. We willen er best vanaf maar zijn verslaafd aan de inkomsten. En dus gebeurt het niet. En echt, het gaat "slechts" om een paar procent op de begroting. Een goede directeur moet dit binnen twee jaar boven tafel kunnen krijgen.

Er zijn zelfs nog bibliotheken die nog geld vragen voor online verlengen. Die zat bij mij al in de categorie "10 snelste manieren om je klant kwijt te raken".

De Britse pers
Ria attendeerde ten slotte op de Britse pers die medio vorig jaar al viel over het rumoer in bibliotheken en de boetes. Haar weblog en het artikel van the Guardian zijn lezenswaardig. Nog iemand met contacten bij de Nederlandse pers?

En wat denkt u dat de boetes zelf kosten?
Alfred geeft in de snelste reactie aan dat we eens moeten berekenen wat het innen van al die boetes kost. Denk daarbij aan de betaalautomaten, beveiligde pin-verbindingen, transactiekosten en de formatie die het kost om alle kwartjes en dubbeltjes in kascontroles te tellen. En het meest aardige: stel dat er inderdaad leengeld over die verlengingen moet worden betaald, is het dan niet veel interessanter om nooit meer te verlengen? Ook daar kom ik nog op terug en zal de kosten eens op de achterkant van een sigarendoosje uitrekenen.

Geen boetes, het kan!
Na alle reacties ben ik verder overtuigd dat een bibliotheek zonder boetes kan. Zelfs onze bibliotheekprofessor Frank Huysmans juicht het toe. Dus ja, waar wachten we nog op!

8 opmerkingen:

Tom zei

Bring it on! Dit is een goed plan:) Hiermee zal de klantenservice van de bibliotheek een stuk minder belast worden. Al dat gewauwel over boetes die niet de inspanning waard zijn. Ik bedoel een boekvergoeding OK maar een boek dat een dag te laat is. En dan van die mensen die 100% overtuigd zijn dat het boek op tijd is....

Mark Deckers zei

@Tom: welkom hier! Heb je volgens mij nog niet eerder bij de reacties gespot. Klinkt alsof je veel praktijkervaring hebt met de klanten. Nog schrijnende voorbeelden?

Tom zei

@Mark Inderdaad nieuw op dit weblog. Heb aardig wat ervaring met klanten. Uiteenlopend van goed tot slecht. Maar ik denk dat dit allemaal veelvoorkomende situaties zijn in bibliotheken.


Ik zal je blog eens vaker lezen!

Anoniem zei

Marc,
Als ik alle reacties zo lees is het voornamelijk een pleidooi om het klanten zo makkelijk mogelijk te maken om hun materiaal te verlengen.
Maar waarom zouden we dat uberhaupt willen? Waarom boeken niet voor een bepaalde periode uitlenen en alleen een vergoedingsrekening sturen als het echt de spuigaten uitloopt? Misschien af en toe een vriendelijk verzoek om een boek terug te brengen of zo? Waarom zou je je boek nog willen verlengen als de boetes er toch niet toe doen? Lijkt me veel vriendelijker.

Om nog een droevig voorbeeld te noemen: een kind van 1,5 jaar dat een rekening krijgt van 32 euro (standaardbedrag) omdat er twee kartonnen prentenboekjes niet zijn teruggekomen. De boekjes zijn 7 jaar oud en kosten nieuw 5,95. Dat duurt heel veel ledenwerfcampagnes voordat die ouders weer terug komen...

Mark Deckers zei

@Tenaanval: Helemaal gelijk. Dank maar weer voor het voorbeeld. Waar waren wij voor: mensen helpen in hun lees- en taalontwikkeling en hen helpen in maatschappelijke participatie. En wat kost ons de meeste tijd: precies: neuzelen over dubbeltjes en kwartjes.

chenlina zei

ugg boots
ugg boots
ray bans
burberry outlet
louis vuitton outlet
ugg boots
ugg boots
ray ban sunglasses
ugg slippers
coach outlet
chenlina20161006

PalaPala zei

Pandora Jewelry Outlet
Jordan 4
Red Bottom Shoes For Women
Jordan 11 For Sale
Jordan 11
Pandora Jewelry
Pandora Jewelry Official Site
Yeezy boost 350 v2
Pandora Jewelry
Latrice20190326

Hualala zei

Pandora Jewelry Official Site
Nike Air Max 270
Yeezy boost 350 v2
Jordan 4
Pandora Charms
Jordans 11
Yeezy boost 350 v2
Nike 270
Air Jordan 4 Retro
Paul20190408