maandag 23 november 2009

Tweede Kamerlid John Leerdam enthousiast over Biebsearch en Overijssel

Vandaag was tweede kamerlid John Leerdam (PvdA) op bezoek in Overijssel. John Leerdam had interesse in de wijze hoe wij bibliotheekvernieuwing uitvoeren. Ik had de eer een verhaal te vertellen over Biebsearch in het bijzonder en over de vernieuwingen in het algemeen.

Arend Runia van Landstede VO schoof mee aan om te onderstrepen met welke visie zij de samenwerking met de bibliotheek zijn ingestapt. Hoe onderwijsvernieuwing nauw gelieerd is aan bibliotheekvernieuwing en hoe belangrijk het is om deze beleidsterreinen vanuit het ministerie te vervlechten.

Leerdam was te gast in de vestiging Zwolle Zuid van de Bibliotheek Zwolle. Daar vertelde Tineke van Ham uiteraard enthousiast over haar ideale bibliotheek. Over de 40% stijging van gebruik, over de bijna 1.000 nieuwe leden! en over de enthousiaste reacties van de inwoners.

Na Zwolle-Zuid volgde nog het Kulturhus in Olst en de buurtbibliotheek in Lettele. U weet wel, dat dorpje met 400 inwoners waar de bibliotheek 60 uur per week open is. Jos Debeij legde uit hoe de bibliotheek Deventer uitbreiding van vestigingen weet te combineren met een gelijkblijvende begroting en toch stijgende services.

Leerdam prees dan ook de Oost-Nederlandse initiatieven en ging vol nieuwe energie weer aan de slag met het bibliotheekdossier.

Ik vind het altijd knap hoe kamerleden dat toch doen om overal een mening over te kunnen hebben. Want je kunt gewoon niet op al die terreinen specialist zijn. Werkbezoeken als deze zijn daar natuurlijk nuttig bij. Het is wel leuk om zo'n dag met mensen op te trekken en je eigen resultaten zo voorbij te zien komen. En dan nog even te denken. Tjonge, er is toch een hoop gebeurd in Overijssel.

En dan.... weer gauw aan de slag. John bedankt!

Geen opmerkingen: