dinsdag 17 november 2009

De masterclass en Biesearch in Holland en Utrecht

Vandaag was ik te gast bij een studie-ochtend van Probiblio over de Bibliotheek op School. Ik mocht mijn verhaal over Biebsearch vertellen. In de zaal een kleine twintig enthousiaste vakspecialisten en teamleiders uit Noord- en Zuid-Holland en Utrecht. Stuk voor stuk bevlogen mensen die in staat zijn om een link te leggen tussen bibliotheken en voortgezet onderwijs.Kortom, dat was een genot om mee te praten. Tegelijkertijd hebben we gekeken hoe je die dienstverlening met elkaar moet opbouwen. Ook voor deze specialisten was het helder dat je die stappen naar het onderwijs samen moet zetten. Bibliotheken hebben elkaar nodig om met elkaar een aantal flinke specialisten in dienst te kunnen nemen. Specialisten die dicht genoeg bij de bibliotheken staan om dicht bij de praktijk te blijven. Tegelijkertijd specialisten die genoeg scholen kunnen helpen om ook echt specialist te zijn: in mediawijsheid bijvoorbeeld, of in zoekmachines, of in leesbevordering voor jong volwassenen.

Mijn advies aan Noord- en Zuid-H0lland en Utrecht is dan ook dat bibliotheken samen met Probiblio een gezamenlijke ondersteuningsstructuur op te zetten. Misschien op een paar plekken in deze provincies maar wel met gebundelde krachten.

Met Biebsearch zoeken we eigenlijk naar tien tot twintig van dit soort organisaties. Daarmee is het mogelijk om met elkaar een sterk landelijk merk neer te zetten. Ja, een landelijk merk maar wel elke keer met een lokale binding. Uitgaande van lokale bibliotheken en regionale en provinciale ondersteuners. Die ondersteuners en bibliotheken willen we graag samen roepen in een masterclass.

Een masterclass om samen scholen enthousiast te maken maar tegelijkertijd een mogelijkheid om met elkaar een sterke ondersteuning op te bouwen.

Daar stuurden we afgelopen week dus ook een folder voor het land in. Wij zoeken die enthousiaste teammanagers en onderwijsspecialisten die met een flink mandaat van hun directeur met ons op pas mogen.

Na zo'n ochtend bij Probiblio met enthousiaste specialisten weet ik weer helemaal zeker dat dat gaat lukken. Het is een kwestie van samen de schouders eronder!

6 opmerkingen:

Caroline Heijer zei

Het was een leuke ochtend. Nog best ingewikkeld om te begrijpen wat Biebsearch precies is en hoe je wat moet aanpakken. Maar dat dat gezamenlijk moet gebeuren, is heel helder.

Mark Deckers zei

@tgaatgoed: Bedankt en eh, dit was natuurlijk niet de laatste keer dat we over Biebsearch vertellen...

Con zei

Wanneer kunnen we ons nu opgeven voor je masterclass?

Mark Deckers zei

Dag Conny,
Tja, ik had de aanmeldingskaarten vergeten uit te delen bij jullie. Maar aanmelden kan voor 1 december bij onze Annemarie

Caroline Heijer zei

Ik wil de Masterclass nog even promoten in NH-ZH via de digitale nieuwsbrief van ProBiblio, maar kan alleen de pdf van Masterclass algemeen vinden. Kun jij de link naar pdf Masterclass sturen?

Mark Deckers zei

@tgaatgoed: Zie het volgende artikel: http://www.markdeckers.net/2010/01/masterclass-biebsearch-is-succes-extra.html