In een eerder blog schreef ik al dat de krant 2020 niet haalt. Via een tweet van ZBdigitaal werd ik gewezen op de omzetcijfers van kranten in de Verenigde Staten. Gerenommeerde kranten als: Wallstreet Journal, USA Today, Washington Post en New York Times. En de cijfers zijn bepaald niet florissant. Van de top-25 kranten kon slechts één krant groeicijfers laten zien. De rest zat diep in de rode cijfers.
Het onderstaande tabelletje laat de positieve c.q. negatieve groei zien.
Wie echter wat verder in de data duikt ziet echter dat het verval veel groter is. Kranten gaan er in veel gevallen 5 tot 10% in de netto oplagecijfers op achteruit. Het aantal krantenlezers neemt in de Verenigde Staten dus echt gestaag af.
In 2000 voorspelde Bill Gates het verdwijnen van de New York Times. Hij verwachtte dat dat in 2018 zou plaats vinden. Toen weggelachen, nu een voorspelling die toch akelig dichtbij gaat komen.
Dat roept de vraag op hoe dat in Nederland zit. Daarbij stuit ik op een aardige uitspraak van Gerard Driehuis: in 2014 verdwijnt het NRC. Hij doet die uitspraak op basis van de eerste kwartaalcijfers over 2009. Het trekt die door en geeft aan dat een papieren krant als het NRC op de huidige basis dan geen recht van bestaan meer heeft.
Enkele maanden later trekt Pieter Broertjes, hoofdredacteur van de Volkskrant aan de bel. In een interview in het FD geeft hij aan dat dat kranten ook wel overheidssteun mogen krijgen. Zijn grootste kostenpost is distributie van papier. Dat schijnt voor een krant als de Volkskrant enkele tientallen miljoenen per jaar te kosten.
Daarnaast is een belangrijke kostenpost de salarislasten van journalisten. En dat in een web-2.0.-omgeving waarin iedereen maar publiceert en journalistje speelt.
En dan is er nog de concurrentie van de gratis dagbladen Metro en Spits.
Het is niet verwonderlijk dat bij bedrijven als Wegener en continu gereorganiseerd moet worden. De krantenwereld met betaalde journalisten én een papieren distributiemodel is echt ten dode opgeschreven.
En tot slot: de Telegraaf begint daarom maar een eigen omroep. Dat is natuurlijk een slimme manier om in het publieke bestel terecht te komen.
2 opmerkingen:
Ik ben het niet met je eens. Zeker de NRC is niet in 2014 verdwenen. Mijn belangrijkste argument daarvoor is dat zij juist inzetten op digitale doorlevering van hun content.
Het abonnement gekoppeld aan een e-reader, de iphone kunnen gebruiken om de berichten te lezen.
NRC maakt een kans.
Of de andere dagbladen dat ook kunnen waarmaken is wel een goede tweede vraag.
@essen2punt0: NRC maakt zeker een kans, maar het toont wel aan dat het businessmodel flink op de schop moet. Je moet heel veel doen wil je straks echt van internetadvertenties kunnen leven. Of daar 250 journalisten van betaald kunenn worden is de vraag. NRC is inderdaad wel een krant die de bakens flink verzet. Dus in die zin kan je opmerking van harte onderstrepen. De vraag is even of het genoeg is.
Een reactie posten