dinsdag 10 november 2009

Waarom ik nog steeds geloof in Aladin!

Aladin is een prachtig sprookje. Je wrijft even over de lamp en de hulptroepen staan voor je klaar. Was het gewone leven ook maar zo simpel. In de praktijk is het knap lastig om veel bibliotheken tegelijk aan het werk te krijgen. Toch werkt het netwerk van Aladin tot op dit moment op die manier.

Anderhalf jaar geleden schreef ik: Aladin is dood, lang leve aladin. Toen ik begin deze week toch bij de tandarts zat te wachten - ik was 20 minuten te vroeg, de tandarts 20 minuten te laat - kon ik in alle rust de evaluatie van de projectgroep Bibliotheekinnovatie nog eens doorlezen.

In die evaluatie worden alle onderdelen van Bibliotheek.nl maar eens onder de loep genomen. Over het geheel worden er verstandige en wijze woorden gesproken. Dingen die we soms ook al wisten maar waar nu toch ook vervolgstappen op worden gezet.

Ook Aladin komt aan de beurt. En om eerlijk te zijn: ik vind dat Aladin niet altijd de plaats krijgt die het verdient. Er zijn bibliotheekdirecteuren die nogal smalend doen over Aladin: te langzaam en alleen via de mail. Het zijn overigens vaak dezelfde bibliotheekdirecteuren die zeggen dat de inzet wel wat minder kan en dat ze niet meedoen aan een chatpilot. Tja, zo lust ik er nog wel één. Zo schiet het natuurlijk niet op.

Frappant is dan ook dat IlseMedia fors investeert als een dienst als goeievraag.nl. Er is dus wel degelijk een businessmodel denkbaar.

Bij veel van de aanbevelingen van de projectgroep kan ik me vinden: een nieuwe naam, inbedden in websites, samenwerking met netwerkpartners en crossmediaal maken.

Eén ding snap ik nog niet. En dan gaat het over het landelijk maken van de dienst. Op dit moment zitten er trouwe bibliothecarissen te werken aan Aladin. Mensen met hart voor de zaak. Ik mag toch aannemen dat er niet vier verdiepingen op de OBA bij worden gebouwd om die mensen te huisvesten?

Deze hardwerkende mensen zijn echter wel de hulptroepen die nu paraat staan als er op lamp wordt gepoetst. Mensen die zes jaar hard hebben gewerkt voor deze dienst. Het hebben opgebouwd in provincies, die hun eigen netwerk hebben. Mensen die tot nu toe die onmogelijke opdrachten hebben uitgevoerd, die weer vrolijk meedoen aan een chatpilot en nu weer gaan voor aansluiting op goeievraag.nl.

Ik hoor nu de krokodillentranen om Schoolbieb maar ik herinner me ook de moeizame ledenvergaderingen en dat veel partijen schoorvoetend hebben meegewerkt aan redactievoering. Voor datzelfde ben ik bang bij Aladin. Nu juichen dat we geen lokale inspanning hoeven te plegen maar straks roepen waarom het landelijk nog niet loopt. Schaf de provinciale servicemanagers niet te snel af en gooi niet te snel de lokale inspanningen overboord. Uiteindelijk zijn het diensten die de bibliotheken in Nederland samen moeten dragen. En linksom of rechtsom komt de rekening toch een keer.

Anderhalf jaar geleden schreef ik al over mogelijke verbeteringen voor Aladin. En met mij hebben vele service managers in de provincie ook al vaak aangegeven dat het anders moet en anders kan. Nu schrijft de projectgroep het ook nog op. Fijn allemaal.
Maar één ding is natuurlijk nog belangrijker dan het roepen. En dat is het uitvoeren. Tempo, tempo, tempo. Een jaar niks doen, is een jaar verloren. Ik zie de investeringsplannen dan ook graag tegemoet. En één tip: neem al die enthousiaste bibliothecarissen en servicemanagers mee.
Want in sprookjes hebben we de hulptroepen zo bij elkaar maar in het echte leven moeten we ze vaak bij elkaar sprokkelen en moeten we blij zijn met de capaciteit die we hebben. Zullen we afspreken dat eerst zorgen dat we nieuwe schoenen hebben, voordat we de oude weggooien? En al die tijd blijf ik geloven in een dienst als Aladin.

10 opmerkingen:

TienD zei

Ik kan me als provinciaal service manager in Overijssel geheel vinden in het concept-advies dat er nu ligt, maar ik ben het met je eens: dat wisten we al.
Het probleem is dat aladin landelijk de afgelopen jaren niet is doorontwikkeld. Bibliotheken zijn steeds druk met nieuwe dingen, bestaande dienstverlening krijgt dan minder aandacht. Laten we de adviezen overnemen en aladin moderniseren. Maar dan wel zo snel mogelijk, voordat de lamp geheel verdwenen is onder het bibliotheekstof.

Unknown zei

Het probleem is vooral dat wij naar Aladin kijken vanuit ons eigen werk en de manier waarop alles (al dan niet) tot stand is gekomen.

Het netwerk is mooi, er ligt of lag een database van schitterende antwoorden die we alleen vergeten zijn als het gaat om vindbaar maken...enz.

Maar afgezien daarvan is de belangrijkste vraag: waar zit het publiek nu op te wachten en hoe snel kan je daar als sector nog aan voldoen of op inspelen?

In de vijf jaar die ik betrokken was bij Aladin ben ik er van gaan houden en ben ik het gaan haten maar later is er een soort onverschilligheid gekomen, ik weet niet precies waarom.

Denk wel dat die onverschilligheid bij een groot deel van de doelgroep ook leeft. Het is prima om chatkanalen etc in stand te houden maar de dienst zoals hij was en werd uitgevoerd legt het af tegen de snelheid van de informatiekanalen van nu denk ik...

Mark Deckers zei

@ TiendD: aan de bak dus!
@ Edwin: het klopt dat ik aanvlieg vanuit ons eigen werk. Kernpunt is inderdaad: waar zitten onze klanten, wat is onze doelgroep. Dus door op de huidige voet met de huidige dienstverlening is dus ook geen optie. Ik pleit voor een nieuwe aanpak, meer web 2.0, meer interactie maar zeker samen met de bibliotheken en bibliothecarissen.

Dan maar hopen dat die onverschilligheid bij jou verdwijnt. Want als mensen als jij al onverschillig worden is dat natuurlijk de dood in de pot.

TienD zei

@Mark: ik zit al klaar!
Over doelgroepen gesproken: wat mij betreft hoeven we geen eigen dienstverlening te hebben, we zoeken de klant op. Praktijkvoorbeeld: bij Goeievraag hebben we met een paar enthousiastelingen onder de naam debibliotheek al heel wat antwoorden gegeven. We hebben zelfs een certificering ontvangen van Goeievraag omdat we het goed doen. Gewoon begonnen, met een paar telefoontjes en e-mails was het geregeld.

drachtesterfeart zei

Ik kan me helemaal vinden in opmerkingen van Tineke en Mark.
Uiteindelijk liggen er ook in Fryslân de nodige "roots"en draagkracht voor ontwikkeling van de informatiefunctie van de bibliotheek (Bibliofoon).
Het model van landelijke samenwerking is een uniek stukje informatiedelen dat helemaal past bij een overlevingsstrategie van "samen sterk".
Dat er dan geinvesteerd moet worden in doorontwikkeling schijnt in bibliotheekland (nog?)niet bij iedereen door te dringen.
En nu snel verder met het ombouwen van de olielamp naar een LEDlamp!

drachtesterfeart zei

Ik sluit mij van harte aan bij Mark en Tineke,In het Friese ligt ook een van de "roots/woartels" van al@din (Bibliofoon) en bestaat nog zeker een groot draagvlak voor de informatiefunctie en inlichtingenwerk.
Hoogste tijd om van een standaard vervoermiddel een turboversie te bouwen (waarmee je overigens ook stapvoets mee kunt rijden)en al@din te veranderen in een multitouch LEDlamp!

Stefan WIjnberg zei

Mark, ik ben het roerend met je eens. Heb al vaker beweerd dat Al@din wel degelijk bestaansrecht heeft. Ik zou echter pleiten voor een aanpak, waarbij de informatiespecialisten achter Al@din niet wachten tot de klanten bij de bibliotheek aankloppen met hun vragen, maar daar de vragen gaan beantwoorden waar ze reeds gesteld worden: dus op discussieplatforms en fora over de meest uiteenlopende onderwerpen. Je zou dan de specialisten kunnen inzetten op hun gespecialiseerde interesse/vakgebied. Volledig volgend de 2.0 gedachte zou ik maar zeggen.

Erwin zei

@stefan: daar ben ik het dan weer roerend mee eens! Een van de manco's van aladin (en ook van sommige andere bibliotheekproducten: waarom weer iets als 'bieblink' als het gewoon om de catalogus gaat..?) is dat het als weer een aparte dienst wordt gepresenteerd, met een eigen naam, waar je als klant weer naar toe moet... De naam heb je al: da's gewoon de bibliotheek. Maak overal duidelijk wat je als bibliotheek te bieden hebt; niet alleen op je eigen plek, maar daar waar de mensen zijn. Dus niet 'de bibliotheek heeft weer een nieuw product', maar 'je kan steeds meer met de bibliotheek'.

Guppie zei

Misschien is er geen toekomst meer voor al@din (in de huidige vorm), maar zeker wel voor een digitale vraagbaak van de bibliotheek! Een web 2.0 versie hiervan draait sinds januari van dit jaar vanuit de Hollandse bibliotheken: www.ibi.bibliotheek.nl. Helaas lukte het niet meer om de uitgangspunten daarvan in al@din in te bouwen, omdat vanaf 2007 door de VOB al vragen werden gesteld over de exploiteerbaarheid van een landelijke vraagbaak. En ook ibi zal natuurlijk onderhouden moeten worden. Maar we kunnen met ibi in ieder geval voorkomen dat er een vacuum ontstaat per 1 januari als al@din inderdaad stopt. Wil je meedoen/meedenken? Neem kontakt met me op!

Groeten,
Esther Valent, service-manager al@din, Noord- en Zuid-Holland, email: evalent@probiblio.nl

Mark Deckers zei

@TienD, Drachtesterfaert: En bedankt. Samen verder dus.
@Eck: helemaal mee eens
@Stefan: helemaal mee eens
@Guppie: ik doe overal graag aan mee en ik denk dat het ook goed is dat mensen die er nu mee bezig zijn elkaar maar eens even stevig vasthouden.