vrijdag 13 november 2009

Landelijke primeur: Thuisgebruik AO-boekjes online in Overijssel


AO-boekjes. Wie is er niet groot mee geworden. Ik moet bekennen dat ik menig werkstuk op die manier in elkaar heb gezet. Korte feitelijke informatie over actuele thema's.

In Overijssel starten we vandaag met het in elke aquabrowser stoppen van deze boekjes. Van de laatste tien jaar hebben alle AO-boekjes online staan. Ga meer eens naar onze Overijsselse catalogus en zoek maar eens op "ao barack obama".

Echt veel uitgeleend werden ze niet maar handig waren ze des te meer. Als bibliothecaris greep ik vaak op deze bron terug als andere boeken uitgeleend waren. Zo kon ik altijd wel weer een scholier verder helpen.

Met de opkomst van internet is er natuurlijk veel veranderd. Scholieren zoeken meer en meer via internet. Daarom is het prachtig dat al die AO-boekjes nu online staan.
Is het voor iedereen? Ja, in de bibliotheek kan iedereen het gebruiken. En thuis: voor iedereen met een bibliotheekpas.
Tegelijkertijd met de AO-boekjes komt de Volkskrant voor thuisgebruik beschikbaar. De AO is overigens geen pilot. De rechten zijn volledig geregeld en de uitgever Prosu-media ziet dit echt als een volgende stap in hun businessmodel. Uitgevers die graag thuisgebruik regelen. Ze zijn er dus wel!
De AO past natuurlijk ook prima in alle stappen die we zetten naar het onderwijs met Biebsearch. Ook daar wordt dit initiatief met gejuich ontvangen.
Er is overigens wel 8 maanden aan getrokken om het online te krijgen. Gerard Kocx, Ad Voortman en Jos Debeij tekenden voor de inkoop. Veel mensen bij Medialab hebben meegekeken in dit traject. Marianne, Henk, René en Gerda hebben de benodigde testen uitgevoerd en ons aller Paula Braun heeft weer gezorgd voor de koppeling met thuisgebruik.
De opzet in Overijssel laat overigens toe dat dit bestand zeer snel ook voor heel Nederland beschikbaar kan zijn. Geïnteresseerden kunnen zich bij mij melden. Ik stel een landelijke inkoopdeal voor!

7 opmerkingen:

di2lib zei

Chapeau Overijssel! Lijkt me erg nuttig om dit landelijk te gaan regelen. Hier lever ik graag content voor in die nog niet voor thuisgebruik beschikbaar is.

Mark Deckers zei

@Johan: ok, ik zet een streepje achter Limburg ;-)

Jan Steffens zei

Mark, gefeliciteerd met dit mooie resultaat. Ook ik heb in het verleden regelmatig gebruik gemaakt van deze AO-boekjes.
Wij binnen FlevoMeer Bibliotheek hadden reeds een aanbod liggen maar besloten te wachten met een definitief besluit omdat we graag wilden zien hoe het in de Overijsselse praktijk ging werken. Dit omdat de huidige praktijk leert dat de fysieke boekjes nauwelijks tot niet worden uitgeleend. Dit heeft een aantal vestigingen reeds doen besluiten het fysieke abonnement daarop te beëindigen. Ik zal de landelijke primeur melden in het eerstvolgende teamleidersoverleg op 19 november a.s. en het reeds gedane aanbod weer uit de la halen.

Mark Deckers zei

@Jan: Succes met dat overleg. Er loopt vast iemand rond met een Overijsselse toegangscode bij jullie ;-)

5derpol11 zei

Goed initiatief!
Ik begrijp, dat voorlopig niet landelijk wordt ingkocht. Hoe kan een individuele bibliotheek AO online aanschaffen/aanbieden?
Jean van de Polder
Bibl Den Haag

Mark Deckers zei

@5derpol11: voor zover ik weet zit de branche op gezamenlijke inkoop. Zie: http://www.debibliotheken.nl/nieuws/items/item/2010/july/21/thuisgebruik-literaire-bestanden-collectief-blijven-regelen/

Unknown zei

In mijn speurtocht naar informatie over de AO'tjes, vond ik je blog van een paar jaar geleden.

Op dit moment hebben wij nog een abonnement op de "echte" boekjes, maar ik vind dit een interessant alternatief, helemaal gezien het dramatisch lage gebruik van de boekjes..

Is er nieuws over de status van dit project, loopt het nog of waar kan ik anders info vinden?

Alvast bedankt voor je reactie, zij het op een onderwerp wat wellicht wat achterhaald is..

Vriendelijke groet,

Pascale van Zuilen
p.vanzuilen@markiezaatsbibliotheken.nl