vrijdag 27 november 2009

Feest! We gaan innoveren

Vandaag rolden er bij verschillende bibliotheken subsidiebeschikkingen binnen voor bibliotheekinnovatie. En dus kon er op verschillende plekken de vlag uit.
Wat ik heb gehoord en gezien uit mijn omgeving.

Overijsselse Bibliotheek Dienst: Masterclass Biebsearch
Ik heb de masterclass al aangekondigd in een van de vorige berichten. Aanmelden kan nog tot 1 december. We zetten samen met de deelnemers het product Biebsearch weg in vele onderwijsinstellingen. Biebsearch gaat dus definitief landelijk!

Bibliotheek Zwolle: Technische doorontwikkeling Biebsearch
Achter Biebsearch liggen nog wel een aantal technische vragen. Vragen over hoe de ICT-infrastructuur van de bibliotheekwereld gekoppeld kan worden aan die van het onderwijs. Hoe zit dat met de koppeling met Kennisnet, hoe zit dat met die koppeling met diverse zoekinterfaces, hoe zit het met de verschillen tussen voortgezet onderwijs en ROC en hoe zit dat met de licenties voor onderwijs en bibliotheken. Allemaal vragen die hier aan de orde gaan komen.

Bibliotheek Deventer: Ideale Webpresence
De Bibliotheek Deventer draagt de website van Overijssel verder. Eerder heb ik al eens geschreven over de site van Zwolle. Deventer gaat deze site doorontwikkelen. Met koppelingen naar ander CMS-pakketten en andere bibliotheeksystemen, met extra functionaliteiten rond de etalage en beleefbibliotheek. En tot slot met een puike pilot rond Augmented Reality.

FlevoMeer Bibliotheek: Serviceconcept PO
Een project waar een collega al mee begonnen was. We mogen het geen Biebsearch voor Basisonderwijs noemen maar dat legt wel heel snel uit wat het is: een integraal pakket ontwikkelen voor leesonderwijs, informatievaardigheden en taalontwikkeling. Overijssel diende de aanvraag mede in en gaat ook hard trekken aan deze kar.

Leuk om te zien hoe ontwikkelingen die we begonnen waren een vlucht nemen en ook gehonoreerd worden op landelijk niveau.

Meerwaarde voor de maatschappij
Leuk voor nu. Maar het gaat er natuurlijk om samen met veel bibliotheken straks iets te betekenen voor al die klanten. Het gaat dus niet om de bibliotheek Deventer, Zwolle, FlevoMeer of OBD. Het gaat om onze gezamenlijke toekomst en de waarde die wij samen kunnen hebben voor de maatschappij. Daar gaan we weer onze stinkende best voor doen! Overigens, daar hebben we alle bibliotheken bij nodig. Dus af van onze eilanden en de handen ineen en uit de mouwen!

6 opmerkingen:

Unknown zei

Gefeliciteerd! Ik hoorde vandaag dat de Digitale Etalages ook doorgaan. Dat is mooi nieuws.

Met z'n allen voor onze klanten, ik ben het er helemaal mee eens!

Mooi weekend.

NicoleGiling zei

Mark is onze Hero http://www.tackfilm.se/en/?id=1259337863395RA51

Annemarie van Essen zei

Mooi, mooi, mooi en nog eens mooi!

En nu gaan we met z'n allen aan de slag!

Astrid zei

De Gl├╝hwein staat warm!

Wannabook zei

Iedereen van harte gefeliciteerd met deze subsidies, maar heel in het bijzonder jij, Mark!

Mark Deckers zei

@allen: bedankt! En nu aan de slag. Handen ineen en uit de mouwen!