zondag 16 augustus 2009

De mysterieuze krachten van het bibliotheekwerk : deel 5 : Stephan de Vilder

In de mysterieuze krachten van het bibliotheekwerk doen we veelal een beroep op mensen die niet op de voorgrond treden of altijd met hun mond vooraan staan. Na het positieve nieuws over Zwolle-Zuid is het goed om even stil te staan bij de stille krachten op de achtergrond.
 
'Succes kent vele vaders', zegt het spreekwoord. En zo gaat het ook bij de winkelformule in Overijssel. Natuurijk, zonder Van Spaendonck en Jos de Vries had het concept er niet gestaan. Zonder Tineke van Ham als ondernemende directeur of Ineke van Oort als projectleider en Marianne Verstraete als teamleider van Zwolle-Zuid was het ook niet gelukt. En dan vergeet ik absoluut nog een hele reeks mensen die hebben geholpen.

Ik weet dat er echter maar één echte vader is van dit verhaal. En dat is Stephan de Vilder. Stephan is een collega-progammamanager en hij gaat over de winkels. Hij trekt al een paar jaar aan het concept. Zozeer zelfs dat hij zijn plek bij de VOB inruilde voor een plek om het echt uit te proberen in de praktijk. Hij heeft het aangedurfd om er veel geld in te investeren. Zorgvuldig heeft hij allerlei mensen en partijen en mensen om zich heen verzameld.
Maar bovenal: hij heeft het concept vastgehouden en bewaakt. Iedereen die ook maar iets wilde marchanderen met het concept kon steevast rekenen op een stevige discussie. En ik moet zeggen dat ik weinig mensen ken waar ik zo stevig mee heb gediscussieerd als Stephan. Zo stevig dat we wel eens met deuren smeten of even een afkoeling moesten zoeken. Tegelijkertijd hield hij zich ook op de hoogte van alles wat zijn andere collega's deden en wist hij altijd iets te noemen waar wij rekening mee moesten houden om zijn lijn niet te doorkruisen. Soms tot wanhoop van ons team.
Door de tijd heen ben ik pas gaan zien hoe ongelofelijk waardevol al die opmerkingen zijn en hoe hij er daardoor voor zorgt dat een innovatieprogramma consistent blijft. Daardoor is het meer dan een aantal losse projecten. Zijn kracht ligt in het stevig vasthouden van een ingezette lijn. Krachten die je bij de uitvoering van een ambitieus programma beide nodig hebt. Mijn kracht ligt meer in het af en toe maar wat diplomatiek laveren tussen de partijen door.
Hoewel Stephan niet altijd op de achtergrond treedt, is het ook niet iemand die zich opdringt of altijd vooraan staat.
Tot slot is Stephan een sociale collega. Want als de discussie wel eens erg fel was, kwam hij er de volgende dag altijd even op terug. Even checken of alles nog heel was.
Bij al dat positieve blijft er slecht één onhebbelijkheid over: hij loopt een kwartier sneller op de halve marathon dan ik. Dus als we echt ruzie krijgen, weet ik dat hij me altijd inhaalt. Ik pas wel mooi op met wat ik zeg....
Op de foto boven: Facebookprofiel van Stephan

1 opmerking:

Annemarie van Essen zei

Fijn om weer een mysterieuze kracht van je te lezen!
Zeker ook over Stefan. Mooi geschreven.