dinsdag 10 maart 2020

Mag je nog wel bibliotheekboeken lezen met het Coronavirus?


Nederland is in de ban van het Coronavirus. Gisteren werd het handen schudden afgeschaft en de komende dagen en weken gaan er zeker nog meer maatregelen komen. Evenementen worden afgelast, er zullen nog scholen komen die dicht gaan en ook sommige bedrijven zullen moeten besluiten te sluiten.

En ja, iemand stelde me ook al de vraag: mag je nog wel bibliotheekboeken lezen waar iedereen met zijn vingers aan gezeten heeft? Ik zocht het eens voor u uit.

Bibliotheken hebben al een lange geschiedenis als het gaat om virussen. In het begin van de 20e eeuw kwam je met regelmaat briefjes tegen zoals hierboven. De gedachte was dat ziekten zich zouden kunnen verspreiden via boeken. Er waren zelfs heuse ontsmettingsovens over zoals deze onderstaande.


Maar moeten bibliotheken zich zorgen maken? Zeker, we zijn een plek waar veel mensen komen dus medewerkers aanraden extra zorgvuldig te zijn en vaker handen te wassen of te ontsmetten en een beetje afstand houden, lijkt geen onlogische oproep. En als het virus zich nog wat verder verspreid, sluit ik ook niet uit dat in verschillende plaatsen wordt opgeroepen tot sluiting van schouwburgen, bioscopen en ja, ook bibliotheken.

En de boeken? Is dat nog wel veilig? Moeten we niet weer massaal aan de ontsmettingskasten? Ze zijn namelijk nog gewoon te koop op Alibaba voor $ 330,-. . Rechtstreeks te verkrijgen vanuit... China. Dat dan weer wel. Dit is hun advertentie:Het apparaat werkt met 'corona-ontlading technologie'. Gezien de slechte vertaling haal ik er niet uit of dit nu op het virus slaat of op de technologie. Een slechte grap is het wel.

Boeken hoeven niet in quarantaine
Maar wees gerust de boeken hoeven niet in quarantaine en ze hoeven ook niet gedesinfecteerd. Het RIVM stelt op haar website:
'Coronavirussen verspreiden zich via mensen en dieren. Buiten het lichaam kunnen ze niet goed overleven. Zeker niet op karton, verpakkingsmateriaal of andere spullen. Andere coronavirussen verspreiden zich niet op deze manier en we hebben geen reden om aan te nemen dat dit voor dit nieuwe coronavirus (COVID-19) anders is.'
Stop dus met handen schudden en ga gauw een boek lezen!

Geen opmerkingen: