zaterdag 28 maart 2020

Bibliotheken in crisistijd : deel 3

Ik neem u weer even mee wat ik deze week meemaakte bij de bibliotheken in crisistijd. We zijn inmiddels twee weken dicht.  In mijn omgeving is gelukkig (bijna) iedereen gezond en ik hoop dat dat ook voor jullie geldt.

Volgende week maakt het kabinet bekend wat men van plan is met de scholen. Ik verwacht dat veel bibliotheken die uitspraak met belangstelling zullen volgen. De vorige keer volgden wij ook de scholen dus het lijkt logisch daar nu ook weer serieus naar te kijken. Hoewel ik mij - gezien de situatie in Nederland - niet direct kan voorstellen dat we volgende week gewoon weer open zijn.

Dag Duco
Ons kantoorpand van Rijnbrink is inmiddels gesloten. Iedereen werkt nu thuis en bijna alles draait ook gewoon door. Onze chauffeurs rijden natuurlijk al een heel stuk minder en dat droogt zo ook bijna helemaal op. De NBD is gestopt met leveren van boeken wat betekent dat ook boekverwerking nu gestaakt moet worden.

Het levert ook rare situaties op. Zoals voor Duco. Duco van Minnen heeft jaren gewerkt voor de Gelderse bibliotheken en was de laatste jaren als bestuurssecretaris van Rijnbrink. Hierboven ziet u hem nog op een studiereis in 2014 naar Berlijn. Duco wilde geen groot afscheid, dat was bekend. Hij is de bescheidenheid zelve. Maar het afscheid werd nu wel heel klein. Afgelopen donderdag namen we via een Skypeborrel voorlopig afscheid. Met de belofte om in betere tijden het echte afscheid te doen. Duco bedankt en live bitterballen eten met een speciaal biertje houden we tegoed!


Gaan we naar een recessie?
Minder mooi nieuws deze week van het CPB. Het CPB maakte deze week bekend wat verschillende scenario's zijn voor de economie de komende tijd. Die scenario's die ziet u hierboven terug. De economische groei voor dit jaar slaat om in een kortere of langere recessie. Waar Nederland zich eigenlijk al opmaakte om de vele extra miljarden te gaan verdelen over verschillende doelen, zien we in één keer een omgekeerd beeld. Menigeen houdt zelfs al weer rekening met bezuinigingen. Na de kredietcrisis en na de tekorten op het sociaal domein, lijken we hier opnieuw in slecht weer te komen. Bibliotheken hadden al zeven mager jaren achter de rug. Naast al het menselijk leed - dat natuurlijk altijd erger is - baart dit me echt zorgen. Niet weer bezuinigen en niet weer met nog minder mensen verder.

Online trainen
Ondanks de rare en vervelende dingen zijn er ook wel zaken waar je blij van kunt worden.

Een grote glimlach deze week kreeg ik van het online leerplatform Good Habitz dat nu wordt aangeboden door mijn collega's van Bibliotheekcampus. Voor 6.000 medewerkers in bibliotheekwerk staan de komende drie maanden allerlei digitale cursussen klaar. En via een 'GoodScan' kun je jezelf laten adviseren welke cursussen je kunt volgen. Veel collega's hebben het mailtje van Good Habitz en BibliotheekCampus al gehad en anders gaat dat de komende week volgen.

Hierboven zie je wat het advies was van Good Habitz voor mij. En ik moet zeggen, leuk rijtje! Echt een aanrader dus in deze tijden!

Woesj!


Maar het leukste bewaar ik voor het laatst. Dat is toch wel de Podcast Woesj! die mijn collega's Emma Bijl en Elin Groot Rouwen maakten. Woesj is een leerlijn creatief schrijven voor kinderen van 9-12 jaar. Eerder voerde Rijnbrink een project uit in Losser met die titel. Toen kwam daar een mooi boekwerk uit voort. Een deel van die schrijflijn wordt nu omgezet naar acht podcasts.

Thuisbieb
En de komende week? De verwachting is dat Thuisbieb, een app met vele ebooks, deze week beschikbaar gaat komen en dat we daar als bibliotheken natuurlijk veel aandacht voor vragen.

De crisis is nog even niet voorbij. Ik wens jullie allen sterkte en gezondheid. Ik meld me later weer.




1 opmerking:

henk zei

Dank voor deze update Mark!

En voor Duco: als je dit leest > je inzet voor het openbare bibliotheekwerk was puik! Rustig en intelligent. Ik denk nog altijd met plezier terug aan de samenwerking destijds in BSG-verband. Het ga je goed.

Met groet,

Henk ten Zijthoff