donderdag 5 maart 2020

De bibliotheek als bewijsmateriaal


Bijgaande artikel stond vandaag in de Tubantia en werd - in ieder geval in onze regio - regelmatig gedeeld. Een dame gebruikt haar aanwezigheid in de bibliotheek om aan te tonen dat ze geen bijstandsfraudeur is. En de rechter gaat daar in mee want deze stelt "Dat wijst er juist op dat de vrouw het centrum van haar maatschappelijk leven in de gemeente Hengelo had".  Overigens heeft Barendrecht ook een mooie bibliotheek dus dat had geen belemmering hoeven zijn.

Dat de bibliotheek als bewijsmateriaal wordt gebruikt, komt vaker voor dan je denkt. In de tijd dat ik manager van de ICT-afdeling was voor de Overijsselse bibliotheken, kreeg ik met regelmaat met verzoeken van de politie te maken. Daar hadden we zelfs een protocol voor. Zo hebben we bijvoorbeeld bij de vuurwerkramp van Enschede bijvoorbeeld bewijs moeten leveren of iemand op een bepaald moment in een bepaalde bibliotheek was.

Maar het mooiste verhaal komt uit mijn tijd in de bibliotheek in Deventer in de jaren '90 van de vorige eeuw. In deze bibliotheek hadden we destijds een ideeën/klachtenbus. Elke maand werd deze geleegd en de briefjes werden dan verdeeld over de verschillende bibliothecarissen met elk een collectiespecialiteit.

Met elke opmerking gingen we zorgvuldig om en iedereen kreeg van ons een mooie brief. Zo ook deze meneer, waarvan ik de vraag al weer kwijt ben. Ik had hem geantwoord op zijn klacht of idee maar hij stuurde mij een brief terug.... Of ik kon bevestigen dat desbetreffende bibliotheekgebruiker dat klachtenbriefje inderdaad op 18 februari in de bus had gedaan. Ik schreef keurig terug dat ik dan niet kon omdat we elke maand de bus legen aan het begin van de maand. Ik kon dus bevestigen dat het in februari was ingeleverd maar niet op welke datum.  De man had een adres in Veenhuizen...

Toen ik de brief klaar had en op de post wilde doen, legde een collega mij uit dat er een grote gevangenis zat in Veenhuizen. Even naspeuren en inderdaad het bleek dat adres te zijn. Ach, een jong en naïef broekie was ik. Maar ik kon er smakelijk om lachen. En de brief is natuurlijk netjes verstuurd.

Bibliotheken worden door gemeenten vaak verzocht om ondernemender te zijn. Je kunt je afvragen of hier geen goed verdienmodel in zit: u belooft een leven lang lid te zijn en ik bied u een alibi vanuit het centrum van het maatschappelijk leven....

Ik voorzie een gouden toekomst.

2 opmerkingen:

Zomer65 zei

Mooi verhaal Mark, ik vrees dat je in het kader van de AVG tegenwoordig wat moeilijker zulke gegevens kunt reproduceren.. hoewel het hier natuurlijk altijd op verzoek van de betrokkene is geweest. Wij hebben wel eens een vraag van de politie gehad of we bepaalde gegevens wilden overhandigen... nooit gedaan tenzij ze met een opdracht van de officier van justitie kwamen.

Mark Deckers zei

@Zomer65: Op de ICT-afdeling was één van de onderdelen van het protocol inderdaad het gerechtelijk bevel. Dat wist de recherche op een gegeven moment ook wel (met 100 vestigingen kwamen ze nog wel eens langs) en dan kwamen ze al gelijk met dat gerechtelijk bevel.