dinsdag 17 maart 2020

Bibliotheken in crisistijd : deel 1

Welkom in de nieuwe wereld.

Een wereld van gesloten bibliotheken. Kinderen die thuis zijn. Mensen die zoeken naar hun thuiswerkmogelijkheid. Later zullen we ons deze periode herinneren.  Zoals we refereren aan de autoloze zondagen, aan de ramp in Tsjernobyl of de val van de muur. We leven nu de moderne geschiedenis.

Bibliotheken zijn dicht. Ik volgde die sluiting op de voet en ik zag hoe eerst bibliotheken worstelden om toch nog open te kunnen blijven. Na de sluiting zag ik eerste een reactie van 'dicht = dicht' en even later toch weer een opening van 'misschien, maar hoe dan?' Kortom, we zoeken.

Gelukkig hebben wij natuurlijk de online bibliotheek met ebooks en de luisterbieb met luisterboeken. Dat wist u natuurlijk al. Maar  wat gebeurt er nog meer?  Ik zet op een rijtje wat ik gezien heb. Ik houd me aanbevolen voor meer tips en geef ze graag het podium.

De boekenservice van Voorschoten-Wassenaar
De bibliotheek Voorschoten-Wassenaar was volgens mij de eerste die maandag al een beperkte leenservice bood.  Zij kunnen gebruik maken van de boekenservice.

Op de website staat:
'Via de website, e-mail of telefonisch geven de leden door welke drie boeken zij zouden willen lenen. Dit zijn alleen boeken die beschikbaar zijn in de vestiging, omdat alle bibliotheken om ons heen ook sluiten en transport hierdoor niet mogelijk is. Bekijk hiervoor de catalogus. Vervolgens wordt er een afspraak gemaakt wanneer de boeken opgehaald kunnen worden. Deze afspraken zijn contactloos met onze medewerkers en vrijwilligers. De boeken staan klaar en zijn dan reeds in ons systeem ingeboekt op naam van het lid. Als je boeken voor iemand anders kunt meenemen, kan dat ook. Vul dan graag twee aparte formulieren in.'
Het formulier dat zij gebruiken zie je hierboven.

Bieblab van Biblionet Groningen




Jolanda Robben van Biblionet Groningen is gisteren gestart op het videokanaal Bieblab. Elke middag post ze vanaf  een fimpje voor kinderen. Leuk om ook aan te bieden aan kinderen in je eigen werkgebied.

Overzicht digitale bronnen voor jeugd en jongeren
De Koninklijke Bibliotheek heeft een prachtige landingspagina voor jeugd en jongeren. Met bijvoorbeeld de site om nu thuis te oefenen voor je theorieexamen.


Maar kijk ook eens naar Junior Einstein (zie boven). Daar is voor elk vak op school wat te vinden.

Libraries2020: Tien manieren om de tijd door te komen


Op de site van Libraries2020 staat een aardig artikel met tien manieren om de productief te zijn als je in quarantaine moet. Dat begint met onderzoek naar je stamboom (en welke bronnen horen daar bij) tot leer nieuwe vaardigheden online (en waar kan dat nu?). Zo'n artikel zo'n mooi zijn om nu te maken voor Nederlandse bibilotheken. Er is vast iemand die die handschoen op  wil pakken.

Gratis cursussen op Bibliotheekcampus
Op Bibliotheekcampus vind je normaal gesproken veel trainingen die je kunt volgen. Die trainingen gaan nu voorlopig natuurlijk niet door omdat je niet bij elkaar kunt komen. Maar er zijn ook een aantal gratis e-trainingen beschikbaar vooral voor front-office-medewerkers. Je moet je wel even - gratis - registreren maar daarna kun je met verschillende cursussen aan de slag. Verder heb ik gehoord dat men bezig is om hier op  korte termijn meer cursussen beschikbaar te laten komen.

Overzicht digitale diensten
Mijn collega Elin Groot Rouwen plaatste op Biebtobieb hier een aantal voorbeelden voor kinderen die nu thuis zijn. Naast een deel van bovenstaande voorbeelden ook een aantal nieuwe. Welke? Ha, dan moet je zelf even kijken. Onder het artikel op Biebtobieb geven meelezers ook al weer nieuwe tips.

Hebt u goede voorbeelden gezien? Laat het me weten, dan geef ik ze in een volgende update het podium.


Geen opmerkingen: