vrijdag 29 juni 2018

Elke man onder de 50 is een jonge god in deze sector...


Een jaar geleden schreef ik een artikel over 'Hoe de man verdween uit de bibliotheek'. Ik ga nu nog maar eens een stapje verder: elke man onder de 50 is een jonge god in de bibliotheek! De afgelopen week ging ik nog eens door de statistieken van bibliotheken over 2016 en besloot nog maar eens te kijken naar de statistieken over personeel.

Vijf vrouwen, één man
Dat de bibliotheken een feminiene sector is, was u waarschijnlijk al opgevallen. Bovenstaande plaatje laat dat ook zien. Op elke vijf vrouwen is er één man in de bibliotheek.

Het wordt echter nog erger als we ook gaan kijken naar de leeftijdsopbouw in onze sector.Ja, u wist natuurlijk al wel dat we allemaal niet meer de jongste waren maar dit soort grafiekjes is wel altijd pijnlijk. Ruim 80% is ouder dan 40 en bijna 65% van alle medewerkers is ouder dan 50.

Reken even mee. Als 16% een man is en 65% is ouder dan 50 dan is slechts 35% jonger dan 50 en ook daar is slechts 16% een man van. Met andere woorden: slecht 5,6% van de sector is een man van onder de vijftig.

Binnenkort staat bij onze advertenties: dat bij gelijke geschiktheid de voorkeur uitgaat naar een jonge man´

Ik ben nog een aantal jaren een jonge god in deze sector.....

4 opmerkingen:

Frank Huysmans zei

Hi Mark,
Bij je berekening ga je er stiekem van uit dat de v/m-verdeling binnen alle leeftijdsgroepen gelijk is, wat niet het geval hoeft te zijn. Maar bij de jonge bibliothecarissen klopt 1 op de 20 wel ongeveer, naar mijn waarneming :(
groet Frank

Mark Deckers zei

@Frank: inderdaad correct. Nou, 1 op de 5 zeggen de cijfers. Als het 1 op de 20 is dan verliezen mannen wel heel snel terrein. Hetgeen er overigens voor zorgt dat we nog lang jonge goden blijven :-)

Rena Breed zei

Ik ben een zijinstromer. Van inval/oproepmedewerker van onder de 50 naar senior medewerker PS. Grappig is dat veel collega's mij als jong zien en soms zelfs meisje tegen mij zeggen. ;)

Mark Deckers zei

@Rena: eeuwig jong!