maandag 8 augustus 2016

Een boekenmarkt zónder 130.000 bezoekersGisteren was de 27e editie van de Deventer Boekenmarkt. 130.000 bezoekers met 260.000 graaiende handen vergaapten zich aan 878 boekenkramen die in een stoet van vijf kilometer zijn opgesteld. 130.000 bezoekers: het levert steevast beelden op van mensenstromen die als een rivier langs de kramen stroomt.

Het bracht mij op het idee om een 'lege' boekenmarkt te fotograferen. Wel de markt maar zonder mensen. In de nacht van zaterdag op zondag liep ik door de binnenstad en maakte nachtfoto's van de boekenmarkt. De kramen stonden er al maar nog geen boeken en nog geen 130.000 bezoekers. Het levert een wat bijzonder beeld op. Kramen staan al in slagorde gereed. Zelfs de geïmporviseerde terrassen staan al klaar: 'broodje ham/kaas, gevulde koek, verse koffie'. Dat is het menu van de boekenmarktganger.


Het terrein wordt overigens stevig bewaakt. De hele nacht staan beveiligers bij verschillende ingangspunten naar de boekenmarkt. Elke tien minuten kwam ik dezelfde beveiliger weer tegen op de fiets. Af en toe komt er nog een verdwaalde fietser of brommer voorbij. Ze verworden tot lichtstrepen. Een verstilde boekenmarkt, dat is misschien nog wel de beste titel.

Ik heb al vaak op de boekenmarkt foto's gemaakt. Het lever altijd aardige beelden op. In 2011 publiceerde ik daar hier ook al over. Ik kan me herinneren dat ik ook op één van de eerste edities al foto's maakte. Ik zal daar nog eens naar op zoek gaan. Toen nog met een analoog fototoestel met zwart-wit-rolletjes die ik in mijn eigen doka ontwikkelde.

Geniet ervan. Ga ik vast nadenken hoe we een volgende boekenmarkt weer eens in beeld kunnen brengen.

Geen opmerkingen: