maandag 1 augustus 2016

Neem iemand met een vouwwagen...


Het is zondagochtend, half zeven op de A50. Een buitenlandse vriend vroeg of ik een nichtje wilde ophalen op het vliegveld. Ik beloofde dat ik dat zou doen. Pas later hoorde ik dat het vliegtuig honds vroeg zou aankomen. En zo beland ik op zondagochtend op de A50.

Het is de dag na zwarte zaterdag. Het is stil op de snelweg. Ik passeer een vouwwagen. En nog één. En nog één. Heel even vraag ik mij af er nog wel gewone auto's rijden. Maar warempel, daar rijdt nog een zwarte zonder.

Vouwwagens doen me altijd denken aan de jaren '70. Zomers die altijd mooi weer leken te hebben. Ik ruik oranje tentdoek en denk aan klasgenootjes die er mee op vakantie gingen.  Met een gammele Opel Kadett met vouwwagen naar Oostenrijk of zelfs Italië.

Tegenwoordig hoor je niemand meer over een vouwwagen. Een vouwwagen is het toppunt van burgerlijkheid. Een vouwwagen zit in hetzelfde rijtje als de Avro-bode, fietsendrager en een pompeus bruin bankstel.

Normaal zie je nooit zoveel vouwwagens. Alsof ze allemaal een soort instinct volgen en allemaal tegelijk op weg gaan. Waarom? Is er een geheime afspraak dat ze nu allemaal de weg op moeten?  Er lijkt een logische verklaring. Vouwwagens mijden de zwarte zaterdag want ze zitten niet vast aan de vaste wisseldag van huisjes en stacaravans. En ze gaan allemaal op tijd weg want ze rijden met een karretje.

Ik passeer de vouwwagen. Achter het stuur een keurige meneer. In de kofferbak zie ik achter het raam de Volkskrant zitten en er ligt een stapel bibliotheekboeken. Keurige mensen en met goede smaak. Niks Avro-bode.

Wie ken ik eigenlijk allemaal met een vouwwagen? Dat blijken er toch nog wel wat: een controller, een manager, een wethouder en zo gaat het nog even door. Keurige mensen allemaal.

Eén ding valt me op bij mijn lijstje namen: ze zijn allemaal punctueel. Afspraak is afspraak. Mensen van de klok.

Daarom rijden ze hier ook deze ochtend. Niet op zwarte zaterdag maar de dag erna. Daar is over nagedacht. Berekenend haast. Keurig de avond ervoor alles ingepakt. Keurig op tijd vertrokken. Keurig op tijd aankomen. Ik neem me voor om voortaan in een sollicitatiegesprek altijd te vragen of iemand een vouwwagen heeft.

3 opmerkingen:

Unknown zei

Je kan er 1 aan je lijstje toevoegen. Een verkoper van marinekabels en tevens een jeugdvriend van je. Wij vertrekken donderdag inderdaad ergens heel vroeg. Keurig om de files heen. Paul klein nijenhuis

Unknown zei

Je kan er 1 aan je lijstje toevoegen. Een verkoper van marinekabels en tevens een jeugdvriend van je. Wij vertrekken donderdag inderdaad ergens heel vroeg. Keurig om de files heen. Paul klein nijenhuis

Mark Deckers zei

Ha die Paul! Leukemans je hier reageert. Veel plezier op vakantie en ik zet weer een streepje achter vouwwagenbezitters. Ik herinner me nog dat jullie op vakantie gingnen naar Oostenrijk. Met van die hele grote bergschoenen. Maakte toen grote indruk op me. Goede reis, weinig files en gezond terug!