zaterdag 30 mei 2015

'Worden wie je bent', 'klein, het nieuwe groot' en 'doen, de beste manier van denken'... #wordenwiejebent


Wat is talent? Het zit in een ieder van ons. Iedereen heeft dat ene vlammetje. Het maakt ons tot wie we zijn.... Wie je bent is niet bepaald door waar je vandaan komt, maar door waar je naar toe gaat.

Prachtige zinnen die over elkaar heen buitelen.

Aan het eind van de 50 seconden durende commercial, verwachtte ik een pay-off van de Openbare Bibliotheek. Heel passend bij een Leven Lang Leren, de bibliotheek van Basisvaardigheden of gewoon bij kinderen die zo groeien door lezen. Niks was minder waar. Het bleek die van uitzendbureau Randstad. Die dat dan wel weer heel goed heeft gedaan, vind ik.

Klein het nieuwe groot
De commercial lijkt veel op die van Triodos: Klein, het nieuwe groot. Het zou me niet verbazen als ze van hetzelfde bureau komen.


De reclame van Triodos doet hetzelfde beroep op de mogelijkheden die mensen in zichzelf kunnen vinden. Op de kansen maar ook op de verantwoordelijkheden die dat met zich meebrengt. Wij zijn de samenleving die we zelf maken, maakt de commcercial ons duidelijk. Ook dat is een boodschap die  dicht tegen die van de bibliotheek aan ligt: de bibliotheek als agora van de samenleving.

Doen, de beste manier van denkenEn tot slot: bekijk deze commercial eens. De afzender blijft voor mij wat vaag,  de boodschaap daarentegen is glashelder.

Uit de tekst van deze commercial:

We moeten ‘organisatie’ dus vervangen door ‘zelf organiseren’.

Niet alleen plannen en vergaderen, maar vooral doen en ondervinden.

Eigen keuzes maken.
Anders leren leren.
Anders leren werken.
Uit je comfortzone stappen.
Fouten durven maken.
En dus experimenteel vaststellen wat wel, maar ook wat niet werkt.
Nu is het: Doe het werk dat bij je past en je hoeft nooit meer te werken.
Dus improviseer. Doorbreek je gewoontes en vaste overtuigingen.


Doen is immers nog altijd de beste manier van denken.


Bibliotheken: wat hebben wij nodig om te worden wat wij zijn?
Drie beelden van deze tijd. Wie het rapport Cohen over bibliotheken er nog eens bij pakt, ziet dat deze beelden eigenlijk prima zouden passen bij bibliotheken. Bibliotheken die mensen helpen om te worden we ze zijn. Bibliotheken die mensen helpen om in het klein, grote beslissingen te nemen. En bibliotheken die mensen helpen om ze te laten doen als beste vorm van denken. 
Ik bekijk deze beelden met de vraag: wat hebben wij nodig als bibliotheken om te worden wat wij zijn? Mijn droom is dat wij dat gaan doen als beste vorm van ons denken

Geen opmerkingen: