maandag 25 mei 2015

De bibliotheek van het onbestelde...Niet wat je zocht, maar juist wat je niet zocht, blijkt vaak het waardevolst... In een wereld waar alles met een druk op de knop te bestellen is, is niks meer onvindbaar of schaars.Dat verandert het wereldbeeld van mensen.Wij aanvaarden het onverwachte niet meer, juist omdat we zoveel regie over ons leven kunnen uitoefenen. Terwijl in dat onverwachte en het aanvaarden daarvan juist zoveel kracht schuilt.

Bovenstaande is de wijze opvatting Jean Klare, één van de kunstenaars die meewerkte aan concepten voor de bibliotheek van de toekomst. En hoe kun je dat onverwachte - dat je leven zo verrijkt - juist stimuleren? Dus komt hij met de bibliotheek van het onbestelde. In dit geval boeken die verstopt zitten in de kast. Volstrekt op de verkeerde plek. 

Of wat te denken van het kunstwerk van Bas Kools waarin een heus Cyborg wordt gebouwd. Mijn dochter van acht vroeg wat dit kunstwerk nu voorstelde. Ik zei: stel je voor dat je een iPad hebt die je helemaal om je heen zou kunnen hebben.... Ze snapte het meteen, enne, ze wilde hem gelijk hebben.

Of wat te denken van Daniël Venneman die draagbare bibliotheken maakt op plekken waar mensen juist die verbeelding consumeren: bibliotheken waar je je helemaal in terug kunt trekken of als huisje op een terras. 

Het had even geduurd voor ik weer de Bibliotheek van de Nieuwsgierigheid kon bezoeken. Maar afgelopen zaterdag vond ik eindelijk even tijd omdat ik telkens buiten mijn eigen stad verbleef. Druk met de eigen regie over mijn leven. En ach, dacht ik, wat zoek je het soms toch ver weg, terwijl je er om de hoek over kunt struikelen. lopen. En misschien is daarmee de cirkel wel rond: niet wat je najaagt maar waar je tegen aanloopt maakt het leven het meest interessant... Geen opmerkingen: