woensdag 3 juni 2015

De hele stad wordt er beter van....In mijn vorige blog had ik het over beelden van deze tijd. Een filmpje dat daar goed op aansluit is dat van de Bibliotheek Eindhoven. Zij hebben een prachtig videomanifest gemaakt. Prima te gebruiken door allerlei andere bibliotheken.

100 jaar en nog altijd actueel
Het filmpje komt uit een artikel over de Bibliotheek Eindhoven in Bibliotheekblad. De bibliotheek bestaat in 2016 100 jaar en constateert dat de originele doelstelling van de bibliotheek sinds 1916 nog steeds staat. Iets wat ik bij plannen rond allerlei bibliotheken ook altijd weer constateer. Pak de originele statuten van uw bibliotheek er nog maar eens bij.

Bakens verzetten
Tegelijkertijd heeft de Bibliotheek Eindhoven in de afgelopen jaren vele vestigingen gesloten een heeft daar spreidingsbeleid via scholen voor in de plaats gesteld. Daar kun je van alles van vinden en daar wordt ook van alles over gevonden. Het toont natuurlijk wel aan dat bibliotheken aan alle kanten bakens verzetten en dat soms hele scherpe keuzes gemaakt (moeten) worden.

Uit de film: Eindhoven telt 43.000 digibeten en 25.000 mensen die niet goed kunnen lezen of schrijven. De bibliotheek is er voor de ontwikkeling van iedere Eindhovenaar. Dat begint met toegang tot kennis en informatie.  Daarom steken wij extra etra energie in het goed kunnen lezen en mediawijsheid. Het zijn de fundamenten voor zelfredzaamheid. De bibliotheek doet dit niet alleen. Zij doet dit samen met onderwijs, bedrijven en gemeente. De bibliotheek: de hele stad wordt er beter van.

Doe er uw voordeel mee.


Geen opmerkingen: