zondag 17 mei 2015

Een hele late Rembrandt....de veilingmeesters


Deze foto stond afgelopen zaterdag in de Volkskrant. Ik 'leen' hem van persbureau Getty. Ik vind het een prachtige plaat. Dit zijn de telefonische veilingmeesters van Christie's bij de veiling van Picasso's: Les femmes d' Alger. Eén van deze mensen heeft de anonieme koper aan de lijn. Het schilderij bracht 160 miljoen euro op.  Een recordbedrag. Aankopen van kunst zit weer stevig in de lift door nieuwe rijken uit het Midden-Oosten en Azië. Op dezelfde veiling werd de duurste Mondriaan ooit, geveild: Compositie No. 3, 44 miljoen euro.

In het zelfde weekend werd bekend dat de tentoonstelling 'De late Rembrandt' in het Rijksmuseum meer dan 500.000 bezoekers trok in drie maanden. Dat is overigens nog altijd minder dat de OBA: die verwerkt 1.000.000 bezoekers per drie maanden.


In die tentoonstelling, en overigens in vast bezit van het Rijksmuseum, zit de Staalmeesters. U ziet hem hierboven. Ziet u de overeenkomsten? Let maar eens op het perspectief, het bureau, de achterwand en mensen die in actie vastgelegd worden. Ik voorspel u: Getty heeft een late Rembrandt te pakken. Over 350 jaar veilen ze de foto voor een grof bedrag. Wat ik je brom.


Geen opmerkingen: