dinsdag 14 april 2015

Marcel Bullinga: 'als je nu nog subsidie hebt, heb je een mazzeltje' #biebplaza

Ja, de laatste spreker van vandaag is een oude bekende van mij. Al vaker mee opgetreden. Hij mag dit keer als uitsmijter. Altijd fijn want niemand kan terugpraten. Zijn uitspraak: 'elke euro ge├»nvesteerd in boeken is een investering in uw eigen ondergang'. Zo, de toon is gezet.

Zijn laatste aanvaring met de bibliotheek was de rekening van 160 euro vanwege een boek dat zijn teckel had kapot gebeten. U snapt daar zit zeer. En dat terwijl hij toch al zo'n lange ervaring heeft met bibliotheken.  In 1995 startte hij namelijk met bibliotheken: in Oss. Daar hadden ze net een internetcabine waar je kon internetten. Voor jawel, 7 gulden per uur. Kunnen we ons nu niet meer voorstellen.

Zijn stelling: zorg voor mediacoaches, een supergebouw en robots....

Wat denk je, hebben robots wat met de vaste boekenprijs? Nee he, ik denk het niet. En wat denk je, robots en subsidie, is dat wat? Nee he. Dus als je nu nog subsidie hebt, is dat een mazzeltje.

Dus laten we wel wezen: u moet gewoon naar een nieuw verdienmodel. En dus gaan we dat even afpellen langs drie vragen: wat is een supergebouw,  wat is een superprofessional en bent u futureproof?

Wat is een supergebouw?
Tja, wat is een supergebouw. Nou dat is vooral een gebouw dat van alles is: een pretpark, een discotheek, een game en een bibliotheek.  En ja, straks is natuurlijk heel Nederland een pretpark. Elk gebouw ja.

Maar realiseer je wel: pretparken zijn dure hobby's dus je moet wel een beetje specialiseren. Dus hoe ga je dat doen? Nou een beetje barteren en ruilhandel met je klantgegevns maar he.

En o ja, als je denkt dat je nu een leuk gebouw hebt... Ja, dat is over tien jaar natuurlijk weer verouderd. Dus. Laten we zeggen dat je elk twee jaar je gebouw moet vernieuwen.

Dat nieuwe gebouw wordt dus een hangplek voor ouderen, een literair centrum, een fablab en een Seats2meet. Deal?

Wat is een superprofessional?
Nou fijn. De bibliothecaris staat in een fout rijtje van beroepen: namelijk in het rijtje van beroepen die verdwijnen. Kortom, de bibliothecaris moet een upgrade. Wordt dus mediacoach, game coach, app maker of big data journalist. Zo dat schiet mooi op.

Ben jij future proof?
De laatste vraag is of je nou future proof. Ik wens u weinig angst. Win een architectuurprijs, word concurrent van Regus en denk als een ZZP'er.

Ja dat denken wij ook. De toekomst is weer in 15 minuten neergezet. En vooral: op naar de borrel.

Tot volgend jaar!

3 opmerkingen:

Zomer65 zei

Het is vast toeval dat Marcel betrokken is bij een opleiding tot Media coach ;-)

Bamber Delver zei

Nee hoor, geen toeval maar pure ambitie en idealen.

Erna Winters zei

@Bamber Delver: ha ben dol op ambitie en idealen!