dinsdag 14 april 2015

Alexander Sverdlov: 'Van driehonderd bezoekers per maand naar driehonderd bezoekers per dag' #biebplaza

Een rus die in Rotterdam woont. Hij is architect maar hij voelt zich dat niet. Een aantal jaren geleden hielp hij mee met het beleid rond de bibliotheken in Moskou. Dat zijn er overigens 450.

Hij laat plaatjes zien van die bibliotheken voor het transitieproces: houten catalogusbakken en oude boeken. Tegelijkertijd was het bibliotheekwerk niet goedkoop in Moskou. Het bibliotheekwerk in Moskou was tien keer zo duur per gebruiker als in Amsterdam (€ 45,- versus € 4,50).  Alle reden om het roer dus om te gooien.

Terwijl hij bezig was met dat project ontdekte hij dat juist in die omwenteling wel de waarde van de bibliotheek zit. De bibliotheek als 'lab. De 'lib' als een 'lab'.

In Moskou leverde dat bijvoorbeeld bibliotheken op bij Metro-stations die ook als kinderopvang dienden of bezorgservices met brommertjes. Hij laat zien hoe hij in Moskou publieke ruimte van waarde liet veranderen.  Hij laat dit zien met mooie plaatjes van de veranderde bibliotheken.

Bijgaande document gaat over deze omwenteling.


Voor plaatjesvan de bibliotheken kun je terecht bij zijn website. Naast inrichting werden er ook allerlei 'outreaching' pop-up-bibliotheken gemaakt: bibliotheken in de natuur en een bibliotheek waar je kunt slapen.

Hoewel schokkend voor veel Russen waren er ook overwerldigende resultaten. Het aantal gebruikers van de bibliotheek schoot omhoog. Wat vroeger per maand aan bezoekers binnenkwam, kwam nu per dag binnen. Een kleine twintig keer zoveel op jaarbasis.


Maar hij gaat nog een stapje verder. Wat als de bibliotheek los zou komen van de bibliotheek zelf? Wat als de bibliotheek geen gebouw zou zijn maar maar een kunsthal of een krant of een filmproductie? Hoe zou de bibliotheek er dan uit zien?  Doe eens vier van dit soort projecten per jaar. CreĆ«er nieuwe eco-systemen.

Wat begon als een renovatieslag van oude bibliotheken eindigt plotseling als bibliotheekvormen die ons snel voorbij gaan. Nog even en je hoopt dat de Russen hier komen.

Geen opmerkingen: