dinsdag 14 april 2015

Frans Vreeke: 'Vraag me niet of ik het mooi vind, maar het is wel karakteristiek' #biebplaza


De eerste spreker speelt een thuiswedstrijd. Het is Frans Vreeke, directeur van Tivoli/Vredenburg, de nieuwe cultuurtempel van Utrecht. En het moet gezegd, het is een fantastisch gebouw.

Het vorige Vredenburg heeft relatief kort dienst gedaan. Slechts enkele decennia. Dat kwam met name door het gesloten karakter van het gebouw. In het nieuwe pand zijn het 'oude' Vredenburg en poppodium Tivoli. Ook de Stichting Jazz Utrecht zit in het pand. Waar vroeger dus drie panden waren, is er nu nog één.

Herman Hertzberger die ook het vorige Vredenburg deed, mocht ook het volgende Vredenburg ontwerpen. Veel functionaliteiten op weinig oppervlakte. En dus ging het pand de hoogte in. Vreeke laat zien hoe de vijf verschillende zalen als het ware in elkaar grijpen.

Wat betreft het uiterlijk van het nieuwe Vredenburg, zegt hij iets opmerkelijks: 'vraag me niet of ik het mooi vind, maar het is wel karakteristiek.

Het interieur laat zien dat elke zaal snel getransformeerd kan worden naar de sfeer en smaak van dat moment. De ingang is - zoals nu in veel nieuwe bibliotheken - een groot plein waar mensen elkaar weer tegenkomen.

Hij laat de gebruikscijfers zijn van het eerste half jaar. In de eerste 180 dagen vonden er zo'n 580 activiteiten plaats. Men had verwacht zo'n 400 activiteiten. Met andere woorden: zo'n nieuw pand overtreft dus de stoutste verwachtingen. Waar kennen we dat van? Inderdaad van nieuwe bibliotheken.... In die zin toch zuur dat de Bibliotheek Utrecht in de ijskast terecht is gekomen.

En dan begint hij uit te weiden over alle nieuwe dingen die ze doen. Ik haak even af en vind ondertussen bovenstaande filmpje. Dat toont wel mooi aan welke uitdaging bouwen in de binnenstad is. Prachtig gebouw, leuk om te zien, maar een klein beetje meer pit in de presentatie van de directeur mag nog wel. Ach ja, je kunt ook niet alles hebben.

Kom vooral een keer kijken.

Geen opmerkingen: