donderdag 16 april 2015

Not invented here....Not invented here... Elke sector leidt eronder. Ook de onze. Hoeveel wielen hebben we met onze innovatie niet opnieuw uitgevonden? En laten dat dan ook nog eens wielen zijn die andere sectoren ook al eens uitgevonden hadden!

Verplichte kost
De afgelopen dagen las ik het boek 'Not invented here' van Ramon Vullings en Marc Heleven. En ik zal u vast verklappen: het is verplichte kost voor u.

Voor wie denkt: die Marc Heleven kende ik die niet ergens van? Inderdaad, het is dezelfde Marc Heleven waar ik enkele jaren geleden de cursus '37 manieren om te bezuinigen' mee deed.

Copy and adapt
Het boek is een bijzonder praktisch boek waarin in negen korte hoofdstukken wordt uitgelegd hoe je eenvoudig goede ideeën uit andere sectoren kunt overnemen en aanpassen voor je eigen bibliotheek. Ideeën die gaan over extra waarde of juist over het ultra-goedkoop maken van bibliotheekwerk. In elk geval zijn het telkens ideeën buiten het bestaande kader.

Het boek biedt een zevental concrete tools die je zo in workshops kunt toepassen: Business synonyms, Cross industry transfer map, The perfect prefix of 21 ways for Cross industry inspiration.

Het boek kent een aanvullende website waar de verschillende modellen ook gratis gedownload kunnen worden.

Cross-industry Jackpot
Maar mijn absolute favoriet  als tool is de 'Cross industry jackpot'.  De jackpot gaat er vanuit dat je ideeën kunt genereren door eenvoudig het juiste woord voor je product te zetten en het juiste woord erachter. Kijk maar naar onderstaande screenshot, want inderdaad, deze tool staat online!Cursus van maken?
Ik ben zeer gecharmeerd van dit boek. Qua opzet doet het denken aan het boek 'Omdenken' van Berthold Gunster. Omdat het zo concreet is, zie ik wel mogelijkheden om hier nog een speciale cursus van bibliotheken voor te maken. Misschien moet er toch nog maar een opvolger komen voor '37 manieren om te bezuinigen'. Misschien moet de titel dan worden '37 manieren voor nieuw bibliotheekwerk'.

Ik ga mijn voelhorens eens uitsteken en misschien ziet u me hier nog wel mee terug. Het boek en de site hebben absoluut potentie voor onze sector. Must read, dus.

Bestel het boek hier bij Bol.com voor een paar luttele euro's. Wie zei dat innovatie duur was?

2 opmerkingen:

Astrid zei

Temporary yoga software.
Klinkt interessant ;-)

Mark Deckers zei

Wij noemen dat een virus...