donderdag 17 april 2014

Vooruit, nog één keer over boetes....

Zelf wel eens geflitst voor 123 km/u waar je 120 mocht? En wat dacht je toen? Precies.Datzelfde denkt onze bibliotheekklant als die een dag te laat komt. In 2009 schreef ik mijn eerst stukje over die vermaledijde boetes en nog geen week geleden publiceerde ik uitkomsten van het Biebpanel hierover.

Gisteren kreeg ik een leuk mailtje van BiblioPlus. Om even uw geheugen op te frissen: BiblioPlus durfde het in 2012 (volgens mij toen nog net onder leiding van Thijs Kuipers) het experiment aan en schafte op 1 april van dat jaar (nee, geen grap) in twee vestigingen de boetes af. Na wat experiment is de kogel bij BiblioPlus door kerk: alle vestigingen worden boetevrij!

Het persbericht meldt onder andere het volgende:
 
In 2012 introduceerde BiblioPlus de Boetevrije Bibliotheek met een experiment in de vestigingen Boxmeer en Wanroij. Na een jaar volgde de evaluatie. Die was positief. Directeur Paul van Royen licht toe: "Het blijkt dat de klanttevredenheid toeneemt door invoering van de boetevrije bibliotheek, een belangrijk aspect in de dienstverlening. De angst dat materialen niet meer terugkomen of heel lang geleend worden, blijkt ongegrond."
Klanten helpen
Door de boetevrije bibliotheek verbetert de dienstverlening van BiblioPlus nog meer. De medewerkers en de vrijwilligers in de vestigingen kunnen zich zo concentreren op hun eigenlijke taak: het helpen van de klanten. Een ander voordeel is dat er voor leden onder de 18 jaar helemaal geen drempels meer zijn om gebruik te maken van de bibliotheek.


Eerste bibliotheek?
BiblioPlus meldt echter dat zij de eerste boetevrije bibliotheek in Nederland zijn. Die titel is toch nog even discutabel. Op 1 januari schafte namelijk de Bibliotheek Rivierenland in alle 17 vestigingen ook de boetes af. Maar eerlijk is eerlijk: BiblioPlus startte in 2012 al met verve de pilot in Boxmeer.

Ik feliciteer opnieuw onze collega's van BiblioPlus! Chapeau!

BiblioPlus en Rivierenland zijn beide niet bepaald rijke bibliotheken. U snapt, nu deze schapen over de dam zijn volgen er meer. Let maar op.

Geen opmerkingen: