donderdag 3 april 2014

Niet-volwaardige bibliotheekvoorzieningen

In bovenstaande overzicht ziet u in welke gemeente er géén of geen volwaardige bibliotheekvoorziening in een gemeente is. Het zijn acht gemeenten. Het overzicht is afkomstig van het minsterie van OC&W. Interessant om even te zien.

Zoals bekend komt er binnenkort een nieuwe bibliotheekwet. Mijn hartekreet gaf ik hier al eerder over: elke week sluit er een bibliotheekvestiging. Het opstellen van zo'n wet heeft veel tijd in beslag genomen en nadert nu met de behandeling in de Tweede en Eerste Kamer zijn eind. De verwachting is dat de wet voor de zomervakantie door de Tweede Kamer gaat.

Voordat zo'n behandeling in de Tweede Kamer plaats vindt, krijgen kamerleden de kans om hun vragen te stellen en de minister antwoordt daar dan op. Dat vraag- en antwoordspel werd onlangs op internet gepubliceerd.

Mijn vorige - ik geef het toe - kritische blog ging over Karmac. Karmac komt ook in dit lijstje terug als een niet-volwaarige bibliotheekvoorziening. De minster heeft haar oordeel al klaar: dit zijn geen volwaardige bibliotheekvoorzieningen. Blijkbaar is dit geen onderwerp van discussie. Waarvan akte.

Aanvulling: Lotte Sluyser, directeur van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland (Haarlem e.o.) meldde mij dat: Spaarndam onderdeel van gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. De bibliotheek Spaarndam valt onder de basisbibliotheek Zuid-Kennemerland.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Dag Mark,

Al enige tijd verwonder ik me over de opstelling van zowel branchevereniging als bibliotheekdirecteuren als het gaat om Karmac. Telkens er als de kippen bij om te melden dat een 'stap terug is' en niet gaat om 'volwaardig bibliotheekwerk'. Karmac hoeft zichzelf niet meer te promoten, dat doet de bibliotheekbranche wel voor hen. Hoe meer geluiden vanuit het defensief, hoe meer gemeenten zullen gaan nadenken over de inzet van Karmac. Want waar rook is, is vuur nietwaar?
Sinds 2009 maken wij in het werkgebied van de Bibliotheek Krimpenerwaard gebruik van de bibliobussen - zelf behoorde ik tot de (door menig directeur verguisde) groep van directeuren die met Karmac het gesprek is gestart over deze bussen, nadat onze provinciale serviceorganisatie ons had laten weten dat ze er mee gingen stoppen (zich daarbij niet houdend aan de contractvoorwaarden maar dat nu even terzijde). In hoog tempo is de busdienstverlening toen opgezet door Karmac. Inderdaad niet volgens onze bibliotheekstandaarden. Maar het publiek had daar niet zoveel last van: die waren vanaf dag 1 blij met de continuering van de mogelijkheid om papieren boeken te lenen. Want dat doet Karmac: papieren boeken uitlenen. En wellicht hoeft dat over een tijdje niet meer, maar wellicht ook wel. Ze zijn er goed in, kan ik uit ervaring zeggen - de bussen rijden vrijwel altijd, ik heb er geen seconde werk aan en de prijs is alleszins redelijk. Volle tevredenheid bij klanten, gemeenten en mijzelf als bibliotheekdirecteur. Ik durf het bijna niet te zeggen want hoe vaak ik inmiddels niet van 'heulen met de vijand' beticht ben... Karmac werkt niet volgens de CAO, er is geen informatiebemiddelaar aanwezig enz. enz. Kom op zeg, alsof die informatiebemiddelaars voortduren aanwezig zijn in plug-in bibliotheken (wat mij betreft ook een oude taak in een nieuw jasje) of in onbemande servicepunten... dacht het niet.

Ik geloof in samenwerking - in zoeken naar de maximale mogelijkheden binnen de gelden die een gemeente ter beschikking stelt. Soms is dat met Karmac en soms zonder. Soms moet je daarvoor als bibliotheekdirecteur stappen zetten die je idealiter liever niet zou zetten (steeds meer inzet vrijwilligers bijvoorbeeld). Maar dat gemeenten serieus genomen dienen te worden als ze minder geld willen uitgeven, is iets wat bibliotheken zich ter harte zouden moeten nemen. Arrogant roepen dat er dan geen 'kwalitatief goed bibliotheekwerk' mogelijk is... de gemiddelde gemeente is daar niet echt gevoelig voor. En zoals duidelijk mag zijn inmiddels: er zijn meerdere partijen in de markt.

Vriendelijke groet,

Anja Oosterlaken

Anoniem zei

PS. De gemeente Vlist staat ook niet op het lijstje van OCW. Er is in die gemeente enkel sprake van busstandplaatsen van Karmac. Kennelijk toch volwaardig bibliotheekwerk?

Vriendelijke groet,

Anja Oosterlaken

Zomer65 zei

De bus in de gemeente Schermer wordt gehuurd van de KopGroepbibliotheken en is een jeugdbus die bij alle scholen in de gemeente 2x in de drie weken staat. Veel volwassen leners uit Schermer maken nu al gebruik van één van onze vestigingen in Heerhugowaard of Alkmaar. Kennemerwaard is nu in gesprek met scholen en gemeente over hoe de dienstverlening er volgend jaar na de fusie met gemeente Alkmaar uit gaat zien.

Mark Deckers zei

@Anja: Dank voor je reactie. Enkele jaren geleden gaf ik de cursus '37 manieren om te bezuinigen'. Daarin gaf ik aan dat veel gemeenten met minder geld verder willen en dat je bijzonder creatief moet zijn in hoe je in de toekomst verder gaat. Zoals ik ook al in mijn reactie aan Meine Breemhaar meldde heb ik geen moeite met het bedrijf Karmac maar wel over de veranderde verhouding tussen lokale overheid en bibliotheekstichting. Ik gelooof - net als jij - ook in samenwerking. Met heel veel partijen graag. In Nederland besteden we het openbaar vervoer aan maar de rails en weg zijn bezit van de staat. Die vergelijking maak ik bij mijn vorige blog.

Dank overigens voor je opmerking over Vlist.

@Erna: Dank voor je opmerking over Schermer. Ik zal het ministerie nog eens wijzen op de hier gedane toevoegingen.

Wim Keizer zei

Zo’n lijstje “gemeenten zonder volwaardige bibliotheekvoorziening” in de beantwoording van Kamervragen lijkt interessant, maar komt tegelijk op mij hypocriet over.
Immers, uit alles blijkt dat de minister niet van plan is iets aan het vederlichte wetsvoorstel te veranderen.
Op pagina 5 en 6 legt de minister uit dat de keus van de gemeente Waterland past binnen het Nederlandse openbare bibliotheekstelsel, indien aan de voorwaarden van het voorstel – zoals het vervullen van de vijf functies – wordt voldaan.
Maar op pagina 5 legt ze eerder al uit dat die vijf functies in een stad niet in alle wijkfilialen hoeven te worden ingevuld en bij bibliotheken met een regionaal werkgebied (dus meerdere gemeenten omvattend) niet in alle vestigingen in elk van de deelnemende gemeenten.

Nu staat de gemeente Waterland na het vertrek uit de Bibliotheek Waterland (die in de hele regio Waterland werkt, met als hoofdkern Purmerend en daarnaast de overblijvende gemeenten Edam-Volendam, Beemster, Graft-De Rijp en Landsmeer) op bibliotheekgebied buiten de eigen regio, maar waarom zou de kleine gemeente Waterland wel moeten doen wat andere die in het verband van een regionale basisbibliotheek zitten niet hoeven.
Bovendien: de wet kent geen sancties. En Anja heeft gelijk: er zijn gemeenten met onbemande servicepunten onder de vlag van een regionale basisbibliotheek die minder bieden dan de Karmac-bibliotheek in Waterland.

De gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude heeft naast de kern Spaarndam ook de kern Halfweg die via een brug vastzit aan Zwanenburg in de gemeente Haarlemmermeer. Inwoners van Halfweg maken gebruik van vestiging Zwanenburg van Bibliotheek Haarlemmermeer, waar de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude de Bibliotheek Haarlemmermeer een vergoeding voor betaalt.

En als je het ministerie nog benadert, meld dan meteen even dat de OBA in tegenstelling tot wat op pagina 5 staat niet in één gemeente werkt, maar in drie: Amsterdam, Diemen en Ouder-Amstel. De OBA is dus een bibliotheek met een regionaal werkgebied. Net als het voorbeeld Bibliotheek Aanzet, die met een werkgebied van 561.000 inwoners in vijftien gemeenten werkt. Aanzienlijk meer dus dan de minister aangeeft.

Zo, weer even de puntjes op de i ;-)

Mark Deckers zei

@Wim: een kort maar krachtige dank voor de aanvulling!

chenlina zei

ugg boots
ugg boots
ray bans
burberry outlet
louis vuitton outlet
ugg boots
ugg boots
ray ban sunglasses
ugg slippers
coach outlet
chenlina20161006