zondag 13 april 2014

Win-Win

Ik rij terug door de nacht. Een overleg met  het bestuur van de Bibliotheek in Zwartewaterland achter mij latend. Het ging over bezuinigingen. Een wethouder die weer eens minder geld over heeft voor bibliotheekwerk. En waar dan weer een mouw aan gepast moet worden.

Terug door het vlakke land. In verte zie ik lichten. Het blijken witte bergen. Verlichte bergen. Ik stop en pak mijn camera en statief uit de auto. En schiet de bovenstaande toch wat surrealistische foto's.

Het blijkt een zandwinning te zijn. Zandwinning Zeldenrust. Als ik wat verder zoek op internet, vind ik dat op deze plek 15 miljard liter zand wordt gewonnen. Je staat er niet bij stil dat zand ook een grondstof kan zijn. Iets wat er altijd is. Zoiets als lucht. Maar ook zoiets gewoons als zand is dus gewoon handel.

Ook iets dat overal is, kan dus blijkbaar geld opleveren. Ik rijd verder en laat mijn gedachten erover gaan. Over de gemeenten die minder geld over hebben voor bibliotheken. Wethouders die zeggen dat iedereen toch alles wel van internet haalt. Net zoals het zand dat overal is.

Maar blijkbaar is er verschil tussen zand en zand. Het ene zand is wel geschikt, het andere niet. Ik zie wel parallellen met informatie. De kunst is niet om informatie te vinden maar om de juiste te hebben.

Overigens is de zandwinning win-win. Want ik vroeg me ook af wat er nou gebeurt met zo'n plek die afgegraven wordt. Wat doe je met het meer dat ontstaat na de zandwinning?  De zandwinning van vandaag blijkt de waterplas van morgen te zijn.

Laten we dan nog even verder gaan met de vergelijking: de bibliotheken van vandaag, zijn de ontmoetings- en werkplaatsen van morgen.

Win-Win. Wat ik je brom.

3 opmerkingen:

Zomer65 zei

ik reed er afgelopen zaterdag ook langs, en weemoed overviel me. In mijn kinderjaren was de afstand tussen Hasselt en Zwolle groot, je had pas het idee als je bij Frankhuis het industrieterrein op reed op weg naar de Eekwal om daar uit te stappen voor een dagje winkelen in Zwolle. De twee hanzesteden kruipen steeds dichter tegen elkaar aan, met nieuwe woonwijken waarin lang niet altijd meer voorzieningen zoals een bibliotheek zijn. Gelukkig in Stadshagen in Zwolle nog wel. Maar in de kleine kernen wordt het steeds lastiger om dit soort voorzieningen overeind te houden, er is wel geld voor harde infrastructuur, de bereikbaarheid van industrieterreinen en woonwijken is heel erg belangrijk. Maar hoe staat het met de mensen die er wonen en die willen leren en lezen? Via diezelfde wegen naar een andere plaats?

HermaL zei

zand-WIN-ning

Manja zei

Zand is niet altijd win-win, deze docu is de moeite van het bekijken waard: http://www.urbantvguide.nl/eerder-op-tv/zand-de-nieuwe-milieubom/