dinsdag 15 oktober 2013

Delen is het nieuwe hebben : epiloog : Van Swelmen: ‘’Liken’ het nieuwe likken’


De immer erudiete directeur van de Bibliotheek van Oppendam, laat ook nu zijn licht weer schijnen over futiele trends en over het paard getilde maatschappelijke ontwikkelingen. Dus zo ook nu, over “Delen is het nieuwe hebben”.

Onzin, is het natuurlijk! Na vier afleveringen met die nieuwerwetse lariekoek is het nu wel weer genoeg! Want zeg nou zelf: delen kan natuurlijk nooit het nieuwe hebben zijn. Een contradictio in terminis.

Delen, is het nieuwe kwijt raken
Want wie iets deelt is het per definitie kwijt. Zo deel ik mijn boekencollectie al jaren met vrienden. Nooit meer terug gezien. Mijn geheimen deel ik al jaren met goede bekenden. Een roddelblad was een betere bewaarplaats geweest. En zo deel ik ook al jaren MIJN kantoor met collega’s. Maar toen ik wat ging schuiven met de bureaus was hun antwoord: ‘wordt er niet meer overlegd met ONS?’ Terwijl ik toch in de heilige overtuiging verkeerde dat het ‘mijn’ kantoor’ was. Dus, ‘delen het nieuwe hebben’? Nieuwlichterij! Dat is het!

'Liken', het nieuwe likken
Want wie gelooft dat delen heb nieuwe hebben is, gelooft ook dat stelen het nieuwe krijgen is. Slaan wordt het nieuwe strelen en betalen het nieuwe geven. Lenen wordt het nieuwe bezitten en ‘tweeten’ het nieuwe praten. Bloggen is het nieuwe voorlezen en ‘Liken’ is het nieuwe likken.

En we geloven het ook nog. Dat is het ergste! Delen wordt de nieuwe norm. Delen moet, delen doet je goed, zoiets. Wie niet deelt, heeft iets te verbergen. Waar rook is, is vuur, niet waar?

Geheim, het nieuwe verraad
In de toekomst wordt elk geheim een verraad. Een verraad tegenover de samenleving. Sollicitanten zonder Facebook-account worden niet meer aangenomen. En we worden argwanend tegenover iedereen die niet zijn privacy inlevert. Want als iemand die privacy niet weggeeft, hoe kunnen wij als samenleving dan weten hoe we iemand moeten helpen? Arbo-diensten zullen over een paar jaar gaan reageren als je een paar dagen niet twittert of geen bericht op Facebook plaatst: ben je misschien ziek?

U lacht erom. U gelooft mij niet. Uw goed recht maar natuurlijk volstrekt naïef van u. Maar goed, zo kennen we de gemiddelde burger ook.

Delen wordt het nieuwe hebben. Het is onvermijdelijk. In uw eeuwige hang naar aandacht en bevestiging gaat u steeds meer van uzelf weggeven om toch maar die aandacht te krijgen. Het aantal berichtjes dat we zullen delen zal nog exponentieel toenemen. Wij maken ons eigen glazen huis.

En wat doet de geheime dienst?
Voor één instituut is al dat delen een gruwel: de AIVD, onze eigen geheime dienst. Het bedrijf dat leeft van geheimen. Want niets blijft geheim. En zelfs daar heeft de AIVD haar antwoord op: creëer meerdere waarheden. Want een nieuwe identiteit was nog nooit zo makkelijk: maak een twitter-account aan, maak een facebook-account aan, zeg dat je de eerste beste bibliotheekdirecteur bent van een prachtig plaatsje. En verkondig je eigen waarheid. Zo makkelijk kan het gaan.

Dat wilde ik maar even eh.....delen .

Geen opmerkingen: