donderdag 24 oktober 2013

De toekomst van je business model... over delen en zingevende merken


De wereld verandert in rap tempo. Wat dit jaar behoort tot de grootste tien bedrijven in de AEX-index, is er absoluut niet zeker van dat ze over tien jaar ook nog in deze top-tien staan.

Bijgaande plaatje illustreert van 'best global brands' illustreert dit. In 2000 stonden Nokia, Ford, Disney en AT&T nog in de top-10. In 2013 zijn ze daaruit verdwenen.

Nieuw in de top-10 zijn Apple,Google, Samsung en Toyota.  Toyota is een misschien wat vreemde eend - hoewel, koploper in hybride auto's - maar Apple, Google en Samsung zullen ons niet vreemd voorkomen. En zo zie je dat er in tien jaar tijd veel kan gebeuren.

Business modellen


In mijn verhaal over de "collaborative economy" heb ik veel gebruik gemaakt van presentaties van de Jeremiah Owyang. Deze plaatjes komen uit één van zijn nieuwste publicaties.

Daarin schets hij dat het geheim van de nieuwe bedrijven zit in de gehanteerde business modellen. De kenmerken van de thans snelgroeiende bedrijven voldoet aan zes kenmerken: 1) zingevend merk, 2) lokaal (maar tegelijk wereldwijd), 3) gepersonaliseerd, 4) op afroep, 5) mensen delen of produceren mee en 6) 'empowered people'. Voor die laatste heb ik nog geen goede vertaling.

Wie de huidige top-10 bekijkt ziet er ook nog wel een aantal traditionele bedrijven tussen zitten die het komende decennium de slag naar nieuwe  business modellen moeten maken.

De slag om bibliotheken
Tegelijkertijd zie je in dit lijstje ook welke slag bibliotheken moeten maken van oud naar nieuw. Geen massaproduct of fabriek rond uitlenen maar een instelling die op vraag van burgers, samen met die burgers op lokaal niveau ondersteund in een landelijke branche en een wereldwijd web werkt aan 'empowerment'.  Als dat geen zingevend merk wordt, weet ik het niet meer.

Wie de hele presentatie van Owyang over de toekomst van businessmodellen wil zien, kan deze hier bekijken.

Geen opmerkingen: