donderdag 10 oktober 2013

Moderne monniken

teamfoto 1

Begin van deze maand mocht ik nog starten met een aantal nieuwe collega's. Naast een team voor Centraal Collectioneren zou er in Gelderland ook een team voor Centraal Titelbeheer komen. Dit team is 1 oktober gestart. Voor het Gelderse VSmart-systeem bestaat dit team uit (v.l.n.r.) Janny Kirschbaum, Gertruud van der Linden en Yvonne Groenendijk.

Titelbeheer, was dat niet dat werk dat vroeger de catalogusbak heette? Inderdaad. Dat werk. Alleen zijn er heel veel moderne technieken bij gekomen. Even een taalcode wijzigen doe je voor honderden titels bijna met een druk op de knop. Even iets controleren doe je gewoon door een lijst te maken uit het hele systeem.

Waar vroeger hele grote afdelingen aan het werk waren, zijn er nu voor een systeem dat werkt voor 1,4 miljoen inwoners minder dan twee formatieplaatsen ingezet.

En toch. Niet al het handwerk is verdwenen. Door invoer van verkorte titels, kleine fouten of misbruik van titelvelden in het verleden, wordt er ook nog vaak gepuzzeld om de juiste titels te vinden en elke keer weer alles recht te zetten.

Rustig en stil doen ze hun werk. De wereld ziet het vaak niet. Maar ze maken vaak het verschil tussen vinden en misgrijpen. Kleine dappere digitale helden.

Monnikenwerk blijft het.
Digitaal monnikenwerk, dat wel.
En monniken die houden van puzzelen. Dat ook.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Mark, ik vind het zo leuk hoe jij mensen in het zonnetje weet te zetten op jouw originele wijze!
(Louisa)

Mark Deckers zei

@Louisa: dankjewel voor je compliment.