zaterdag 31 augustus 2013

Wat de meeste toeristen niet zien.....

 
Als je op één oor ligt en de ogen dicht hebt, mis je de mooiste dingen. Terwijl de wereld stil en rustig wordt, komt sommige schoonheid pas tot leven.
 
Bergkwartier
De Deventer wijk Bergkwartier is vooral in Nederland bekend geworden door het Dickensfestival. Altijd het laatste weekend voor Kerst. Een mooi evenement in een bijzonder stukje Deventer. Het Bergkwartier behoort tot één van de oudste stukjes Deventer. Opgebouwd in 11e en 12e eeuw. Aan de ene zijde woonden rijke kooplieden en aan de andere zijde stonden arbeidershuisjes. Een plek van bloei in de middeleeuwen. Wie wil weten hoe het er toen uitzag, kan een kijkje nemen in de trailer van de film van Henk van Mierlo "Wie wat bewaart, die heeft wat".

In de 19e eeuw begint het verval en  wordt het Polenhotel avant le lettre voor de industrie in de Raambuurt. Huizen werden opgeknipt om zoveel mogelijk kamers voor goedkope arbeiders te hebben. 
 
Na de Tweede Wereldoorlog was er gelukkig geen geld om deze wijk plat te gooien en nieuwbouw te plegen en vond vanaf midden jaren '60 van de vorige eeuw stadsherstel plaats. En dus met veel toeristen als resultaat.
 
Bijna al die toeristen komen overdag. Slechts een enkeling ziet het 's nachts. U ziet wat ze missen.

6 opmerkingen:

Wannabook zei

Prachtige serie, Mark! Ik wil ook wel eens sterren kijken 's nachts of zo, maar het bed wint altijd...

Mark Deckers zei

@Wannabook: Dankjewel. En nou, zo laat was het nou ook weer niet hoor. Want je ziet dat restaurant Chez Antoinette nog open was. Het was overigens wel erg lekker weer.

Transisalania en Varia zei

Mooie lichteffecten! Rembrandt après la lettre...

Mark Deckers zei

@Transisalania: dank!

Aklasta zei

Prachtige foto's, ze zijn ook heel scherp. Je moet wel een heel goede lens hebben. Ook bij nacht is er inderdaad veel te zien. Mijn complimenten

Mark Deckers zei

@aklasta: welkom hier! Enne, het is geen speciale lens hoor. Maar er zijn wel wat trucjes om het het scherp te krijgen.