vrijdag 6 september 2013

Rozet : Lees, leer, praat, zie, ervaar, en bewonderAfgelopen zondag 1 september opende Rozet haar deuren. Samen met 9.000 Arnhemmers werd die dag- onder andere - een nieuwe bibliotheek geopend. Een paar weken geleden mocht ik al een kijkje nemen. Toen nog midden tussen de verhuisdozen. Maar wat ik toen al kon zien, was, dat Rozet een cultureel slagschip van formaat is, waar de Arnhemse samenleving nog veel plezier aan gaat beleven.

Rozet is gesitueerd aan de rand van het centrum. Een plek waar menig projectontwikkelaar de afgelopen jaren om heen liep. Een plek die dan ook zonder ingrijpen de komende tien jaar aan verval onderhevig zou zijn geweest. Heel even dringt daardoor de vergelijking op met de OBA in Amsterdam die het destijds aandurfde om op het Oosterdokseiland te bouwen.

Het gebouw is prachtig en heeft daardoor een hele mooie uitstraling. Maar dat is bijzaak voor mij. Voor mij is belangrijk of een gebouw de potentie heeft om in de toekomst mensen aan elkaar te verbinden. Zal er leven zijn in dit gebouw? Gaat er meer gebeuren dan boeken uitlenen? Zullen burgers dit gebouw in beslag nemen? Dat soort vragen speelt door mijn hoofd bij het zien van een nieuwe bibliotheek.

En op al die vragen is het antwoord hartgrondig: ja! Dit gebouw heeft de potentie om zowel individuele burgers als groepen op verschillende manieren te ondersteunen in hun 'leven lang leren'. Er zijn mooi individuele studieplekken, er is uiteraard overal Wifi, er is goede horeca.

De uitdaging aan de Arnhemse samenleving is om dit gebouw in beslag te nemen: Lees, leer, praat, zie, ervaar, en bewonder! Ik ga nog een keer terugkomen op deze bibliotheek. Want wat mij puzzelt: hoe nodig je de samenleving uit om dat met jouw gebouw te gaan doen.

In het filmpje legt directeur Ria Oudega uit hoe de verhuizing in zijn werk ging en krijg je een snelle indruk van deze mooie bibliotheek.

Geen opmerkingen: