zondag 4 september 2011

De mysterieuze krachten van het Bibliotheekwerk: deel 8 : Henk Kamp

Citroen HY
In de rubriek “Mysterieuze krachten” staan we telkens stil bij mensen die op de achtergrond onmisbaar zijn voor het bibliotheekwerk. Stilletjes doen ze hun belangrijke werk.

Op donderdag 1 september kwam het bericht dat Henk Kamp, bibliothecaris en digitaal specialist in Deventer, was overleden. Soms ben je te laat met iets, en soms te vroeg. De afgelopen dagen bedacht ik mij dat Henk allang in mijn lijstje had moeten staan van de mysterieuze krachten van het bibliotheekwerk. Want dat Henk tot die stille krachten behoorde, die achter de schermen voor Overijsselse Bibliotheken van grote waarde was, dat wist ik natuurlijk allang.

Ik zette hem te laat in dit lijstje en Henk was te vroeg met vertrekken.

Henk is in alle jaren dat ik iets met vernieuwing deed in Overijssel en in Deventer een vaste waarde voor me geweest. Hij heeft in vele projectteams meegedaan. Vaak tot zijn eigen verbazing omdat hij zelf niet altijd zag welk talent hij meebracht. Henk wist namelijk wat een gebruiker van de bibliotheek wilde. Hij kon die wens ook nog eens aan techneuten uitleggen. En als die techneuten dan klaar waren met bouwen, was hij degene die het geheel prima kon testen. Waarna hij natuurlijk met een lijst kwam met 168 verbeteringen die allemaal hout sneden. Niet altijd tot even grote vreugde van de bouwer die met de lange lijst nog even aan de slag moest.

Met diezelfde instelling heeft Henk vorig jaar nog meegebouwd aan de Ideale Webpresence van Deventer. Daarmee won hij samen met het Overijssels projectteam de prijs voor de Beste Digitale Bibliotheek van 2011.

Van Henk was bekend dat hij een fervent liefhebber was van de Citroën HY, het golfplatenbusje (zie foto). En ik weet nog dat ik midden jaren negentig als jonge bibliothecaris in Deventer de collectie Techniek van hem overnam. Het zal u niet verbazen dat de collectie autotechniek tot de beste en meest uitgebreide van Nederland behoorde. Het duurde even voordat ik snapte hoe dat kwam. Waarna ik die collectie natuurlijk rationeel volledig kapot saneerde. Sorry Henk, een postuum excuus.

In het begin van dit jaar was hij net begonnen als digitaal specialist in de Provinciale Back-Office en zou hij samen met collega’s de Deventer website bij alle Overijsselse bibliotheken gaan installeren.

Henk was een fantastische ondersteuner, hij opereerde graag op de achtergrond. Veel mensen zullen hem gaan missen. Maar in Overijssel gaan we in de website nog heel veel van zijn stukjes werk terug zien. En dan denken we: o ja, dat was van Henk. En dat. En dat. En dat. En dat….

Soms ben je te vroeg met iets en soms te laat. Hij was te vroeg en ik te laat. We gaan hem missen.

Foto: Cocoate

9 opmerkingen:

catwoman zei

Een mooi eerbetoon,Mark.

Hendrika zei

Ik schrik van dit overlijdensbericht, ik ken Henk als oud-collega. Hij was inderdaad een stille werker op de achtergrond. Een mooi postuum eerbetoon aan Henk.

Annemarie van Essen zei

Veel te vroeg inderdaad. Gemist wordt hij zeker.

Mark Deckers zei

@Hendrika: ik realiseerde me bij het schrijven dat je soms mensen kunt overvallen. Dat zal inderdaad even aan komen. Maar goed om te horen dat je zijn eerbetoon kunt waarderen.
@catwoman @essen2punt0: soms heeft niemand een antwoord.

Karin zei

Mooi geschreven Mark.
Henk is een zeer geliefde en gewaardeerde collega en we zullen hem missen.

Anoniem zei

Ik schrik ook van dit bericht. Henk Kamp was een fijne, aardige man. Iemand die met je meedacht en altijd vriendelijk keek. Ik hoop dat de serie autotechniek behouden blijft voor de autorestaurateurs. Want visie had hij zeker.
Marjanne uit Deventer

Mirjam zei

Wat een ontzettend verdrietig bericht is dit. Ik las de kop van dit blog en bedacht me hoe terecht het is om Henk in het zonnetje te zetten. Ik ken Henk als een meedenkende en rustige bibliotheekcollega. Met hart voor de zaak en iemand die stond voor zijn mening. En nu dus veel te vroeg heen gegaan. Mark, een eerbetoon kan beter laat dan nooit, dank hiervoor.

EstherFrankrijk zei

Mark, ik kan alleen maar onderschrijven wat jij schrijft over Henk.
Bedankt voor je mooie woorden over deze fijne bibliotheekcollega.

Mark Deckers zei

@allen: goed om te lezen hoe iedereen hem een warm hart toe draagt. Iemand die we zullen missen. Dank voor jullie toevoegingen.