donderdag 8 september 2011

Gallië in bibliotheekland: Het hele Romeinse rijk? Nee, één klein dorpje...


In de afgelopen week werd bekend dat bijna alle bibliotheken hebben ingeschreven op de aansluitsubsidie Digitale Bibliotheek van het ministerie van OC&W. Voor mij is de aansluitsubsidie een mooie regeling waar we in Overijssel met plezier gebruik van maken. Sterker nog, het helpt ons financieel door een transitieperiode waarin we zowel oude als nieuwe ICT-systemen operationeel moeten houden.


Uit een Twitterbericht van Aad van Tongeren van het ministerie van OC&W blijkt dat er één bibliotheek is in Nederland die niet heeft aangevraagd. Dat werd later bevestigd in een bericht van Bibliotheekblad

Eén bibliotheek die niet inschrijft.... Dat heeft toch iets van het Gallische dorpje van Asterix en Obelix.

Wie is Gallië?
Ik ben heel benieuwd naar welke bibliotheek dat is. Ik heb wel wat geruchten gehoord, maar ik hoor het graag van de bibliotheek zelf. En ik wil er niet lacherig over doen. Het is namelijk veel makkelijker om maar met iedereen mee te doen en aan te vragen dan om nu heel bewust niét aan te vragen. Kortom, ik vind het zelfs wel dapper van deze bibliotheek.

Luisteren naar argumenten
Het is dus heel interessant om te horen wat de beweegredenen zijn om deze subsidie niet aan te vragen. Daar zouden we met elkaar namelijk wel eens beter van kunnen worden.

Dus ik bied die bibliotheek graag een podium om dat verhaal hier eens te vertellen. Op voorwaarde dat we er met elkaar ook over in gesprek mogen gaan. Een gesprek om het met elkaar nog beter te doen. Van zo'n gesprek is volgens mij nog nooit iemand slechter geworden.

Dus, wie is die ene bibliotheek die goede redenen heeft om deze subsidie niet aan te vragen?

Ik kan in ieder geval meldden dat heel Overijssel wel mee doet. Bent u het misschien?

5 opmerkingen:

StoriesGuy zei

Bibliotheek Oppendam misschien?

Anoniem zei

Dag Mark,

Nee, ik was het niet. Want de Krimpenerwaard behoort tot de 'gelukkigen' die in 2011 zijn ingeloot. Met nadruk op de aanhalingstekens, want echt gelukkig ben ik er namelijk helemaal niet mee. Als directeur van een zeer kleine netwerkbibliotheek merk ik namelijk de laatste tijd dat de exploitatiekosten van landelijke initiatieven mijn exploitatiekosten omhoog drijven. En dan heb ik nog het onmiskenbare geluk dat ik te maken heb met gemeenten die niet of zeer beperkt bezuinigen op bibliotheekwerk (maar goed, we hebben het wel over minimuminstapniveau enzo....). Ik geloof absoluut in samenwerking op landelijk niveau, en helemaal als het gaat om digitalisering. Alleen zou ik zo graag zien dat de kwaliteit omhoog gaat en dat ik op lokaal niveau echt te maken krijgen met vrijvallende financiële middelen die daadwerkelijk gebruikt kunnen worden voor andere innovatieve taken, voor het lokaal neerzetten van de modernisering van de fysieke bibliotheken. In een provinciaal overleg heb ik wel eens geroepen dat het als BNL voordelen oplevert voor mijn bibliotheek (zowel in kwaliteit als in financiën), dat het dan voor iedereen duidelijk zal zijn dat er echt winst in zit...:-)
Kortom, ik begrijp die ene bibliotheek best wel. Al kan het natuurlijk ook goed zijn dat de aanvraag in de dagelijkse hectiek misschien gewoon niet gepost is?

Vriendelijke groet,

Anja Oosterlaken
Bibliotheek Krimpenerwaard

Mark Deckers zei

@Stories Guy: Bibliotheek Oppendam schijnt overal een status aparte te hebben. Het ministerie antwoordde desgewenst dat Oppendam in deze boven de wet verheven is.

@Anja: Even samen vatten: de kern van je betoog is dat je gelooft in samenwerking maar dat je nog niet de financiele voordelen ziet van de aansluiting op de digitale bibliotheek? Daarnaast vind je dat de kwaliteit omhoog moet. Kun jij mij nog vertellen waar voor jou de landelijke initiatieven jouw exploitatiekosten omhoog drijven? Die snap ik niet helemaal. Daarnaast ben ik benieuwd wat het concreet betekent dat de kwaliteit omhoog moet. Zou je dat eens voor mij kunnen omschrijven? Ik ben benieuwd naar je antwoorden.

Anoniem zei

Dag Mark,

Dat zijn wel heel veel vragen..:-)
Ik ga absoluut proberen het beter uit te duiden, maar dat wordt ergens volgende week!

Vriendelijke groet,

Anja

Mark Deckers zei

@anja: fijn! Je mag me ook mailen. Het zal wel een vervolgblogje worden. En nu maar hopen dat die ene bibliotheek zich nog meldt. Andere bibliotheken mag natuurlijk ook.