vrijdag 23 september 2011

Cultuur is van iedereen!

Cultuurgebouw

Gisteren was ik in Hoofddorp. Ja, ik weet het. Dat kun je beter niet hardop zeggen. Ik heb al jaren familie in Hoofddorp en die klagen ook al jaren dat er geen familie op bezoek komt. Maar ja, het blijft natuurlijk een ook een barre VINEX-woestijn dus voor een bezoekje moet je toch wel een mentale drempel over.

Maar goed, in deze verafschuwde plaats werd een puike conferentie gegeven over de "Bibliotheek in beweging". Wie wil weten hoe dat congres was, moet gewoon even de samenvatting op Twitter lezen.

Dat congres werd gehouden in het nieuwe cultuurgebouw. Een gebouw met een bibliotheek, een theater, muziekschool en poppodium. Het leuke van dit gebouw is dat het elke dag een andere naam heeft. Op de dag dat ik er was heette het, het Piet Buijtels Cultuurgebouw. Piet Buijtels was de gemeentesecretaris van Hoofddorp en had de dag ervoor afscheid genomen. Eén van de cadeaus die hij kreeg was dat het cultuurgebouw een dag naar hem genoemd zou worden.

Zo heeft dit gebouw elke dag een andere naam. Elke dag wordt dit gebouw genoemd naar een inwoner van de gemeente Haarlemmermeer, waar Hoofddorp onder valt. En eigenlijk maakt het niet uit of die persoon iets bijzonders heeft gedaan.

En dat vind ik wel een sympathiek idee. Het gebouw laat zo letterlijk zien dat het van iedereen is. En zo is het natuurlijk: cultuur is van iedereen.

Hoofddorp, je zou er nu bijna willen wonen.

2 opmerkingen:

Bas van Houwelingen zei

Naar aanleiding van jouw tweets wat YouTube filmpjes bekeken met Jos Burgers in de hoofdrol. Inspirerende man met een goed marketing verhaal.
Had ik wel bij willen zijn.
Maar mooi dat er ook nog youtube is.

Mark Deckers zei

@Bas: Ja, die was wel inspirerend. Ik ga inderdaad ook nog maar eens zoeken op Youtube. Bedankt voor de tip.