woensdag 14 september 2011

Waarom ik nog steeds geloof in kleine bibliotheken...

Er wordt hard bezuinigd in bibliotheekland. En vooral kleine vestigingen lijken er de dupe van te worden. Er zijn zelfs officiële onderzoeken naar hoeveel kleine bibliotheken er gesloten gaan worden.Afgelopen maandag was ik bij de bibliotheek in Oudleusen. Ja, dat moet u misschien even opzoeken op de landkaart. Het is een dorp met volgens Wikipedia 500 inwoners.

Onlangs is daar in het buurthuis een prachtige kleine bibliotheek geopend. Niks sluiting. Gewoon een nieuwe bibliotheek. Volgens de winkelformule en in samenwerking met heel veel partijen.

De bibliotheek is in principe onbemand. En eerlijk is eerlijk. Daar zit wel de winst in de exploitatie. De bibliotheek is maar liefst 35 uur per week open. De oude bibliotheek - zonder samenwerking maar met personeel - was slechts 8 uur per week open.

En als iemand nu vragen heeft? Dan is er een teleloket. Een zuil die via een videoskypeverbinding contact legt met een provinciale back-office. Afgelopen maandag opende de wethouder deze zuil.

Oudleusen is een mooi voorbeeld van hoe je met samenwerking en met beperking van personele inzet een vestiging kunt behouden. Want u snapt: iets wat net nieuw is, gaan we niet zo maar sluiten.

En geloof me er zijn al veel functies vertrokken uit dit dorp. De bibliotheek blijft. Ik feliciteer dit dorp daarmee. Lezen en je kunnen informeren zijn twee belangrijke vaardigheden om in deze samenleving te functioneren. Bibliotheken zijn daarvoor van vitaal belang.

In Oudleusen kun je zien hoe dat zijn beslag krijgt. Toch is die spreiding een zorgpunt. En vooral omdat elke bibliotheek zijn eigen afweging maakt. Het maakt het lastig om gezamenlijke oplossingen te verzinnen. Het lijkt dus goed om ook dat spreidingsbeleid in netwerkverband te bezien. Het Overijssels netwerk heeft hiervoor een trainee van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in de arm genomen. Ze heet Siri Brouwer en ze doet tot eind januari onderzoek naar de mogelijkheden van een netwerkbreed spreidingsbeleid. Op haar inzet kom ik vast nog wel een keer terug.

Voor nu: ik blijf geloven in kleine bibliotheken. Kom kijken in Oudleusen hoe het kan.

3 opmerkingen:

lemina zei

Zo zie je maar weer wie klein is moet slim zijn.

Adrian zei

Fantastisch initatief wat navolging in veel andere locaties vereist.

Mark Deckers zei

@Lemina: inderdaad! En ik prijs deze slimheid.
@Adrian: Dankjewel.