maandag 25 april 2011

Vuur


Als het donker begint te worden gaat de hens erin. Het vuur vreet zich door het hout. Hoger en hoger. Als ik zelf op het vuur afloop bekruipt mij een lichte angst. Angst voor dat hele grote vuur. De hitte is intens. Dichterbij dan 25 meter kom je niet. Het is huiveringwekkend om te zien wat de kracht van dit natuurgeweld is. Angst is niet het goede woord. Het is ontzag.

Er is een tent met drank en een truck doet dienst als podium. Coverbandjes vullen de avond. Er staan vele oude bankstellen in het weiland. Jonge kinderen rollen door het zand en zijn pikzwart. Jongens liggen aan de kant met een biertje.

Honderden auto's worden zonder ordeproblemen geparkeerd in de berm. Als ik terugloop naar mijn auto word ik ingehaald door een stelletje luidruchtige jongens. Even later tref ik ze weer als ik ze voorbij rijd. Inmiddels hebben ze dan de sloot opgezocht, bij gebrek aan een officieel urinoir.

En toch, het paasvuur heeft een grote culturele waarde.

Voor filmmateriaal moet u bij mijn collega zijn. Voor meer achtergrondinfo bij mijn andere collega.

Geen opmerkingen: