vrijdag 29 april 2011

Carroussel in het innovatielab

Sommige dagen hebben het gewoon. Vandaag was zo'n dag. Oplettende lezers hebben zo onderhand wel door dat ik bijna elke vrijdag in het Innovatielab vertoef. De hele dag heb ik samen met collega's gekeken naar werk van studenten. Trotste presentaties van puike opdrachten.

Bibliotheek zonder subisdie
De dag begon al goed door samen met de Bibliotheek Zwolle en twee studenten, Türkan en Jacqueline, te kijken naar de aanpak voor de bibliotheek zonder subsidie. Ze gaan kijken wat er mogelijk is als een bibliotheek in het geheel geen subsidie meer krijgt. Wat blijft er dan nog staan of wat is er dan juist mogelijk?

Alles mag in dit onderzoek maar het moet wel een herkenbaar blijven als van de bibliotheek. Türkan en Jacqueline hadden zich goed voorbereid en in juli zullen ze presenteren voor de Overijsselse directies. En eerlijk gezegd denk ik dat er ook wel een artikel in zit voor Bibliotheekblad.

Innovatiecarroussel
Daarna was de ochtend was gevuld met een innovatiecarroussel. Derdejaars studenten hadden verschillende bedrijven doorgelicht op hun innovatieve vermogen en deden daarvan verslag. De desbetreffende bedrijven waren erbij en konden aangeven wat ze met de adviezen gingen doen. De onderzochte bedrijven waren een bibliotheek, een softwarebedrijf, een postzegelhandel en een bedrijf in kerstpakketten.

Knap hoe de studenten de vinger op de zere plekken wisten te leggen en hoe ze constructieve voorstellen deden om die bedrijven te laten innoveren. In het bijzonder was ik onder de indruk van Rick en Jordi die een goedlopend ICT-bedrijf wisten te wijzen op wat ze beter konden doen in het verkoopproces door de why-how-what-strategie te volgen. Google daar maar eens op.

Androidapps
De middag was gereserveerd voor een kleine twintig tweedejaars studenten die een mockup of interaction desing hadden gemaakt voor een Androidapplicatie voor de website van Deventer. En tja, als je iets maakt voor Deventer, maak je het voor iedereen die deze white label website gebruikt.

Samen met een paar collega's mocht ik de mockups jureren. En dat was nog ingewikkeld. Deze studenten hadden heel goed geluisterd naar de opdrachtgever. Ze konden goed aangeven wat wel in een app moest en wat niet. Kwamen zelf soms met leuke aanvullingen of vebeteringen. Twee teams ontraden ons zelfs het bouwen van een app maar kozen voor een mobiele website. En gaven daar overigens een hele goede onderbouwing voor.


Uiteindelijk waren Erik Jansen, Richard Hoekstra, Miranda Bijsterdbosch en Anoek van Kol de winnaars van deze wedstrijd. En dit design gaan we dan ook daadwerkelijk uitvoeren. Ook dat doen we weer binnen het innovatielab. Met studenten dus. En Erik, Richard, Miranda en Anoek hebben beloofd de briefing te doen.

By the way: deze gasten studeren over anderhalf jaar af. Als ik werkgever was, dan wist ik het wel.

Een heerlijke dag: tientallen studenten die ik zo aan het werk heb gezien. Veel kwaliteit en interesse voor het innovatielab. Zou toch leuk zijn als ik er een aantal straks terug zie in mooie banen in openbare bibliotheken.

Leuk werk hoor, dat innovatielab. Doe ook mee!

4 opmerkingen:

Unknown zei

Een mooi initiatief. Daar kun je niet vaak genoeg over schrijven. Er is geen site over toch?

Unknown zei

Idd een mooi initiatief.

Ik ben ook wel erg benieuwd naar de mockups van de verschillende apps die de studenten bedacht hebben. Ik ben wel erg benieuwd naar de ideeen die de studenten hierover hebben.

Wij zijn nu bezig met de doorontwikkeling van de mobiele bibliotheek app. Misschien dat we hier nog leuke nieuwe ideeen op kunnen doen.

Zomer65 zei

In verschillende settings heb ik ook al wel eens gedacht over hoe de bibliotheek verder zou kunnen zonder subsidie. En ik vind het aan 1 kant bijzonder prikkelend om er over na te denken, aan de andere kant merk ik dat ik bij mezelf een soort blokkade voel opkomen. Omdat dat waar de bibliotheek voor staat, nl. vrije toegang tot informatie, educatie en cultuur een mensenrecht is. Dat we dat niet zo maar kunnen af doen met ' wat nou als er geen subsidie meer is, wat blijft er dan overeind' .... Ik kan best bedenken wat er dan ' te vermarkten' valt, maar hebben we het dan nog over een bibliotheek? Ik vind dat lastig en uitdagend tegelijkertijd. Want kun je een aantal zaken zodanig vermarkten dat er ook een financiele ruimte over blijft om die vrije toegang tot informatie te handhaven?

Mark Deckers zei

@Edwin: Dank, nee er is nog geen site. Komt eraan. Tot die tijd doen we het hier mee.
@Jeroen: als je even direct contact zoekt breng ik je in contact met de docent die begeleid. Die heeft alle documenten.
@zomer65: Ik snap wat je bedoelt. Het gaat hier vooral om een gedachtenexperiment waarbij het ondernemerschap uitgedaagd moet worden.