woensdag 13 april 2011

Het moderne monnikenwerk


Doordat ik meewerk aan het innovatielab ben ik weer met grote regelmaat in het Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek. En het is een genot om er te zijn. Het is een bibliotheek waar niet direct wordt afgerekend op de uitleenaantallen. Een bibliotheek waar je je gevraagde boeken aanvraagt via het systeem en waar ze vervolgens uit een archief worden gehaald.

Veel vroegere bibliotheken waren kloosterbibliotheken. Het overschrijven van de handschriften was letterlijk en figuurlijk monnikenwerk. Dat monnikenwerk is er nog steeds. Zo kwam ik via Rudy Dokter, ICT-consultant/webontwikkelaar, op het spoor van alle gedigitaliseerde Deventer Dagbladen van 1869 tot 1945. Ze zijn doorzoekbaar op woord en je kunt door de kranten bladeren.

Wie een beetje zoekt staat versteld van de hoeveelheid werk die dit moet zijn geweest. Bladzijde voor bladzijde is gescand, het is door een OCR-proces gegaan en er is een zoekinterface aangelegd.

Ons huis in Deventer staat naast de oude boerderij "Klein Douwel" en via deze interface kun je dus terugvinden wanneer deze familie de landbouwschool afrondde, wanneer er kinderen geboren werden en hoe het afliep met de rundveeinspectie. En tja, ook oude advertenties, zoals bovenstaande uit de Tweede Wereldoorlog.

Vorig jaar bestond het Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek 450 jaar. Het begon met monnikenwerk en het is nog steeds monnikenwerk. De ganzeveer is echter ingeruild door iets met gigabytes.

Mooi werk Athenaeumbibliotheek! En ga vooral lekker zelf kijken.

Geen opmerkingen: