maandag 18 april 2011

Drie onderwerpen waar u besmuikt over doet...

Vandaag ga ik het hebben over drie dingen waar iedereen wat besmuikt over doet: 1) Belgen, 2) de Aquabrowser en 3) rechtenvrije eBooks. De Belgen hoeven we niet serieus te nemen omdat ze geen regering hebben. De Aquabrowser wordt beschimpt om zijn complexiteit. En van rechtenvrijd eBooks zeggen al die "duurbetaalde kenners” dat onze klanten er niet op zitten te wachten.

DBNL-widget
Elke dag start ik op met mijn iGooglepagina. En naast allerlei blogs, staat daarop ook altijd de widget van de Digitale Bibliotheek van Nederland (DBNL). Elke dag een andere titel. Nee, niet de nieuwste titels maar wel altijd titels die ik best de moeite waard vind. Best leuk hoor, rechtenvrije eBooks!

7.000 eBooks
Wie er op doorklikt komt uit in de Aquabrowser van onze Vlaamse collega’s. En die ziet dat er dan een lijst is met bijna 7.000! eBooks die de Vlamingen aanbieden aan hun klanten. En voor de Hollanders: gratis en voor niets. Al meer dan een jaar draait deze dienst. En inmiddels bij een groot deel van de Vlaamse bibliotheken. Gewoon in een aquabrowser zoals wij ook allemaal hebben.

Die 7.000 titels zijn niet de meest populaire titels. Het zijn geen titels uit de kop van de lange staart. Maar was het niet het TNO-rapport dat destijds ook al adviseerde om voor de korte termijn te starten met de "shoulder" van deze long tail. En trouwens: wie doet er nog wat met de TNO-rapport? Of zijn we dat allemaal al weer gewoon vergeten?

Binnenkort openen wij in Nederland onze eBookeregalerij met maar liefst 25! eBooks. Klassiekers die iedereen gelezen moet hebben. U begrijpt dat onze Vlaamse collega’s nog even hard lachen om dit aantal. Overigens is ook de eregallerij ontwikkeld samen met DBNL.

Lange termijn en korte termijn
Tja, als je dit zo hoort, welk gevoel krijg je dan?

Ik hoor grote verhalen over allerlei digitale infrastructuur in ons land. Prima. Ik hoor grote verhalen over het inkopen van populaire eBooks bij uitgevers. Prima. En ik ben ervan overtuigd dat over twee jaar de situatie echt anders zal zijn. Maar niet morgen en zeker niet vandaag. En welke bibliotheek wil zo lang wachten?

En trouwens, het staat mij bij dat er een innovatieproject van OC&W was waarbij DBNL 1.250 romans beschikbaar zou maken voor de Nederlandse bibliotheken. Het ging om een bedrag van ik dacht ruim € 600.000,-. Heeft iemand daar nog wat van gehoord en weet iemand wat daar uit gaat komen?

Volg de Vlamingen!
Ik stel voor dat we zo spoedig mogelijk het initiatief van onze Vlaamse collega’s van Bibnet volgen en die titels van de Digitale Bibliotheek van Nederland (DBNL) toevoegen aan onze Aquabrowsers. En straks uiteraard toevoegen aan onze Open Index. Ik neem de handschoen graag op.

En voorlopig maar even geen Belgenmoppen meer… Geen regering maar wel resultaat.

7 opmerkingen:

Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Vis unita fortior zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Vis unita fortior zei

Onze zuiderburen bieden dit alweer meer dan een jaar aan. Echter nu blijkt dat de url's, die verwijzen naar de titels niet allemaal werken.
Ik weet niet hoe dit gekoppeld is, maar als je in een catalogus naar url's gaat verwijzen, loop je het risico dat na een bepaalde periode de url is gewijzigd of verwijderd.
Neemt niet weg dat zij qua ontsluiting telkens weer goede initiatieven ten berde brengen.
Zie ook de ABL van Brugge, die zelfs een eigen naam heeft, Cabrio.

Mvg. Vincent Rotermundt

Mark Deckers zei

@Vis unita fortior: toen ik het artikeltje schreef heb ik zelf ook gecontroleerd of dat werkte. De eerste twee in de lijst gaven bij mij inderdaad een foutmelding. Daarna ging het wel goed.

Verder begrijp ik dat de metadata van DBNL geen ISBN bevat en dat het dus niet altijd even makkelijk is om de titels te koppelen aan bestaande titels in de catalogus.

En die Cabrio van Brugge, ja die kende ik.

Ach, het is een schrale troost dat we ook in de aquabrowser van onze zuiderburen nog een foutje kunnen ontdekken ;-)

Bartwatching zei

helemaal gelijk Marc. We (Nederland) kunnen een voorbeeld nemen aan de Belgen

Zomer65 zei

Vandaag leuke presentatie gezien van stipriaan van DBNL over hoe zij te werk gaan. En een belofte voor het komende half jaar. 2000 titels gaan er komen als e-books. DBNL gaat met veel rechthebbenden het gesprek aan, over titels 'out of commerce' en dan blijkt dat veel schrijvers gewoon gelezen willen worden. Opt-out constructies. Interessant.

Mark Deckers zei

@Bart: Nou, ik heb toch wel graag een regering hoor!
@ErnaW: kijk, dat is goed nieuws om de dag mee te beginnen. Fijn dat je dat hier kunt melden. Ik ga hier met veel plezier naar uitkijken. Enig idee waar ik meer informatie kan krijgen?