dinsdag 22 december 2009

Ons woord van 2009

Gisteravond was ik te gast op de tribune van Heracles om mee te kijken naar de achtste finale van de Amstelcup tegen Go Ahead Eagles. Het vocabulaire van de gemiddelde supporter om de scheidsrechter mee aan te duiden is bijzonder bloemrijk. De meest complimenteuze is dan nog de harde uitroep: Blinde! De rest zal ik u besparen. Herman van Veen helpt u verder.

Gisteren bereidde mijn collega Geny Nijboer de laatste nieuwsbrief van ons team voor. We hadden het over de verrijkingen van de taal van onze collega's. Als vernieuwingsteam strooien we namelijk nogal met allerlei nieuwe kreten. En dat bracht ons ertoe u hier maar eens de gelegenheid te geven om met ons, ons vernieuwingswoord van 2009 te kiezen.

Wat is er zoal de revue gepasseerd? De winkelformule is doorgebroken en daarvoor is een white box gemaakt. De formule gaat bewaakt worden door een formulemanager. Die formulemanager let goed op de focuspunten, powerdisplays, werelden, signing en het nieuwe beeldmerk.

De ideale website die daarbij hoort is gebouwd op de customer activity cycle en zorgt ook in de digitale wereld voor een frontale plaatsing. De On display widget is niet anders dan een digitale etalage die zorgt voor een ideale webpresence.

Collectie is gelukkig een woord dat we al heel lang kennen en nog gewoon gebruiken in de Overijsselse bibliotheken. Maar, die collectie wordt steeds meer aangestuurd door de gebruiksfactor. De category manager waakt met een scherp oog over dat kengetal. Die bepaalt ook wat in de samenwerkingscollectie moet komen en wat gewoon netjes op de bvo (bruto vierkante meter vloeroppervlak) kan komen. Wat je zelf niet hebt kun je uit het DC (distributiecentrum) laten komen.

En dan hebben we het nog niet gehad over het vlekkenplan, de catwalk, de kloofanalyse, Biebsearch, de ELO of 23onderwijsdingen.

Taal past zich aan aan de situatie en levert nieuwe woorden. Of het nu op de tribune is of in een bibliotheek. Het is overigens niet de taal die bepaalt of je de wedstrijd wint, weet inmiddels ook Heracles. Woorden zijn mooi maar het gaat om de daden!

Welke woorden zijn we allemaal nog vergeten? En stem op je favoriete vernieuwingswoord van 2009! Ik selecteerde er vijf: white box, catwalk, kloofanalyse, customer activity cycle en category manager.

8 opmerkingen:

Stefan Wijnberg zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Stefan Wijnberg zei

White box!

Mark Deckers zei

@stefan: we hebben toch wel gestemd he, aan de rechterkant in het scherm?

Stefan Wijnberg zei

Jazeker, maar om 'Florida'-achtige taferelen te voorkomen, leek het me verstandig om ook hier een stem uit te brengen... :P

Willie zei

Voor mij is HET woord van 2009 eigenlijk "GPS-team". Maar ja, daar kan ik niet op stemmen.
GPS-team, wat hebben jullie een fantastisch jaar achter de rug!

Ineke Groters zei

Er zijn al zoveel nieuwe woorden genoemd, en toch zie ik "retailmarketing" nog niet staan. Kun je nagaan.

Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen-Staphorst zei

spiegelen, displayen..vooral...en ja ik heb gestemd, maar zeker geen white box, want volgens mij heeft die vele verschillen en vele kleuren!

Mark Deckers zei

@Stefan: Florida-achtige taferelen? In Overijssel?
@Willie: en bedankt! We gaan binnenkort beginnen met fanartikelen: sjaaltjes, petjes en t-shirts met daarop GPS.
@Ineke: Retailmarketing, hoe kunnen we die vergeten
@dalfsen-nieuwleusen: whitebox: lang gedacht dat dat die witte bibliotheek in Amsterdam was! De bleek echter geen 600 m2 te zijn ;-)