donderdag 1 oktober 2009

Meneer van Swelmen vraagt subsidie


Bijgaande tekst is ook geplaatst als column in Bibliotheekblad 19 van 2009

“Goedemorgen. Hans van Swelmen is de naam. Directeur van de bibliotheek van Oppendam”

“Welkom bij ons ministerie. Kering, is de naam. Rob Kering .”

“Fijn dat u me wilt ontvangen. Ik denk zeker dat wij iets voor elkaar kunnen betekenen. Want u kent Oppendam natuurlijk wel. Een gemeente die altijd vooruit wil. Niet de grootste in Nederland, maar wel de slagvaardigste.”

“Ik kom regelmatig in Oppendam, een leuk stadje en ik ben zelfs wel eens in uw bibliotheek geweest. Ja, zeker, u gaat met uw tijd mee.”

“Goed, ik zal ter zake komen. Wij hebben namelijk een prachtidee rond onze digitale bibliotheek. En met alle respect. We moeten gewoon één lijn trekken in Nederland. Eén website die voor alle bibliotheekleden in Nederland te gebruiken is.”

“Dat ben ik helemaal met u eens, meneer Van Swelmen.”

“Ah, heel fijn. Maar het mooie is, wij hebben dat concept. In het diepste geheim hebben wij de ideale website van Nederland gemaakt. Helemaal toegesneden op de wensen van onze klanten.”

“Wat fijn, meneer Van Swelmen, dus u sluit daarmee aan op het MOSAICmodel voor klantsegmentatie dat we onlangs…”

“Nee, meneer Kering. Wij gebruiken daarvoor dat andere model, Lifestyle. Het lijkt wel op MOSAIC, maar is beter.”

“Juist ja.”

“Op basis van die klantsegmentatie hebben we dus werelden gemaakt, die aansluiten op de belevingswereld van onze klanten.”

“Wat goed, meneer Van Swelmen, dus u hebt onderdelen van de Beleefbibliotheek overgenomen?”

“Ja en nee. We hebben inderdaad goed gekeken naar dat concept, maar het toch hier en daar wat verbeterd.”

“Juist ja.”

“Goed. Vanuit die belevingswerelden kun je dus allerlei informatie en media oproepen. En alles is direct bestelbaar.”

“Dat is fantastisch. Dus het Zoek & Boek-systeem hebt u ook al meegenomen in uw implementatie?”

“Het Zoek & Boeksysteem hebben we uitgebreid getest, maar we wilden graag nog wat eigen aanpassingen. Ach, en van het een kwam het ander, dus uiteindelijk hebben we toch maar zelf een systeem gemaakt… Maar we hebben wel goed gekeken naar Zoek & Boek hoor. En voor andere bibliotheken is het vast een goede ontwikkeling.”

“Juist ja. U bent niet snel tevreden, dat is op zich een goede eigenschap. Daar worden we met z’n allen beter van.”

“Fijn dat u er zo over denkt. Uiteindelijk hebben ook gekeken naar onze merkidenteit en naar de uitstraling die onze website moest krijgen.”

“Dus u hebt het landelijke beeldmerk en het nieuwe logo al in uw website ingepast? Dat zou prachtig zijn. We zijn als ministerie een grote voorstander van een sterk imago voor de bibliotheken.”

“Wij zijn inderdaad ook voor een sterk imago. Het logo paste grotendeels bij dat imago, maar we hebben er toch nog een paar kleine dingen aan veranderd. Ik vind dat je kritisch moet blijven en altijd moet streven naar verbetering.”

“Fijn dat u daar zo serieus naar hebt gekeken. Denkt u dat uw aanpassingen gedragen worden door de rest van Nederland?”

“Oh, ik denk zeker dat ze daarvan te overtuigen zijn. We hebben de vorm en kleurstelling gewijzigd. En natuurlijk het gemeentelogo van Oppendam erin verweven. Dat is echt een aanrader voor andere bibliotheken. Het logo krijgt daarmee een prachtige lokale kleuring.”

“Daar zullen bibliotheken zeker blij mee zijn, meneer Van Swelmen. Doet u ook nog iets met scholieren? Dat schijnt tegenwoordig een populaire doelgroep te zijn.”

“Inderdaad, daar hebben we een speciale scholeningang voor gemaakt. En ik kan uw vraag al voelen aankomen: hebt u gebruik gemaakt van Biebsearch? Daar hebben we inderdaad goed naar gekeken. Maar Biebsearch gaat uit van Zoek & Boek en tja, wij hebben ons eigen systeem. Dus na lang wikken en wegen hebben we ook daarvoor toch maar een eigen variant gemaakt.”

“Tjonge, u bent er maar druk mee geweest, meneer Van Swelmen.”

“Dank u wel meneer Kering, fijn dat u ziet hoeveel werk hier achter zat. En ik denk dat dit echt een verrijking is voor de branche. Nergens zijn op deze manier al die functies bij elkaar gebracht.”

“Ik denk dat u inderdaad gelijk hebt. Het is knap werk. En hoe zit het met de exploitatie? Hoe financiert u dit, meneer Van Swelmen?”

“Tja, meneer Kering, u begrijpt, dit moeten bibliotheken niet alleen doen. Dus ik stel voor om hier landelijke subsidie voor te geven. De website van Oppendam kunnen we eenvoudig doorvertalen naar het hele land toch?”

“Uw collega’s zouden u dankbaar zijn, denk ik, meneer Van Swelmen.”

“We sluiten graag het hele land aan. We hoeven slechts de logo’s opnieuw te maken, het Zoek & Boek-systeem te vervangen door ons eigen systeem, een stukje Beleefbibliotheek om te gooien en ons eigen onderwijsconcept even bij iedereen neer te zetten.

“Waar denkt u zelf aan, meneer Van Swelmen?”

“Och, ik denk dat we met 120 miljoen een goed heel eind komen, meneer Kering.”

“Ik denk het ook. We moeten durven om ambitie te tonen, niet waar?”
“U zegt het, meneer Kering.”

Volgende week met Van Swelmen: de opening van zijn website...

5 opmerkingen:

Annemarie van Essen zei

Die directeur van Swelmen toch..
Gelukkig aan ambitie geen gebrek. ;)

S.Terk zei

Geachte heer van Swelmen,
Graag kom ik met u in contact om eens te praten over een geheel nieuw concept dat wij bedacht hebben voor bibliotheken. Wij denken dat ons concept precies aansluit bij de diensten en producten die u recentelijk ontwikkeld heeft.
Met vriendelijke groet,
S.Terk
Adviesbureau Slagvaardiger

Mark Deckers zei

@essen: Laat Van Swelmen maar schuiven....
@ S. Terk: Helaas, Van Swelmen doet alleen zaken met prof. dr. Knoikl van het Hossen!-instituut.

Unknown zei

Zeer herkenbaar. Leuk, maar je wordt er ook een beetje droevig van ;-(

Mark Deckers zei

@Jan: er zit wel enige zelfspot in. Wij hebben inderdaad subsidie gevraagd voor een website..... Maar wel met gebruikmaking van alles wat beschikbaar is.