maandag 23 september 2013
'Delen is het nieuwe hebben' : Deel 3 : Drie stappen voor een nieuwe strategie
U bent er nog? Mooi, gaan we weer verder met 'Delen is het nieuwe hebben'. Dit keer is het even een wat taaier blog. Want we gaan het hebben over de basis van een nieuwe strategie voor de 'collaborative economy'. En daar gaan we even een theoretisch model bij gebruiken. Hoewel ik niet zo heel erg van de theorie ben, is het misschien toch goed om dat wel te doen. Daarmee bekijk je iets nieuws toch even van alle kanten.
Ik gebruik het model van Jeremiah Owyang, een social media guru uit Sillicon Valley. Ik leg het hieronder kort uit met een paar praktische voorbeelden voor bibliotheken. In het filmpje zit een uitgebreidere uitleg.
Zijn theorie gaat voor over de waardeketen binnen social media en de drie bewegingen die gemaakt worden. Die drie lijnen zijn:
1. Maak van je product een service
2. Creëer service in marktplaatsen
3. Laat de markt meebouwen aan je product
1. Maak van je product een service
Maak van je product een 'company-as-a-service'. Dat is leuk, want dat zijn bibliotheken al. Je wordt lid van ons en je leent je boeken. Niet het bezit staat centraal, maar de toegang. Maar daar kunnen we als bibliotheken nog wel wat verder mee gaan. Want voor cursussen of lezingen hanteren we nog steeds het oude 'kaartjes' model. U koopt een kaartje en u mag naar binnen. Maar als bibliotheek zou je ook toegang kunnen bieden aan een pakket van lezingen of trainingen. Maak een pakket rond een 'Leven lang leren' bijvoorbeeld en zorg dat het een dienst wordt.
2. Creëer service in marktplaatsen
Antiquariaten kunnen niet zonder www.boekwinkeltjes.nl En ik ben er eigenlijk van overtuigd dat er ook antiquariaten zitten op de site van www.bol.com. Links en rechts worden bibliotheken ingehaald met boekensites. Wat doen we? Blijven we op onze eigen systemen zitten en beschouwen we de rest als de vijand? Of bewegen we mee en gaan we kijken wat we aan boekensites kunnen toevoegen? Wat doen Nederlandse bibliotheken met bookcrossing? Waar zijn we op Librarything? Wat kunnen we bieden aan Google? En wat voegen we toe aan Facebook of Twitter? Beschouw de grote marktplaatsen niet als concurrent, maar als een uitgelezen kans om publiek te bereiken. Of het nu gaat om lezen, leren of informeren, elke lijn is een flinke brainstorm waard.
3. Laat de markt meebouwen aan je product
De laatste lijn die Owyang benoemt is dat een instituut niet meer alleen bepaalt hoe het product eruit ziet. Laat klanten zelf meebepalen hoe het voor hen eruit moet zien. En geef consumenten een rol. Om maar even bij onze klassieke rol te blijven: wij hebben heel veel lezers. En al die lezers hebben een favoriet boek. Kunnen onze klanten van elkaar zien welk boek het favoriete is van hen? En verbinden we die klanten met elkaar? Mogen ze elkaar tips geven en leeslijstjes uitwisselen? Een simpel prikbord op de website is een goed begin. Maar ook rond leren en informeren is van alles te bedenken. Hoe kunnen burgers elkaar dingen leren? Bieden we cursussen die door onze 'klanten' zelf georganiseerd worden? Kunnen onze leden zelf kiezen welke schrijvers we gaan uitnodigen in onze lezingencyclus?
En toen?
Het zijn niet drie lijnen die je makkelijk achter elkaar kunt leggen. Het is geen stappenplan dat je even uitvoert. Het zijn drie onderdelen die je moet beschouwen in het geheel van alles wat een bibliotheek doet. En met dat geheel moet je dan weer een soort eenheid krijgen die past bij de toekomstige missie van de bibliotheek. Moeilijk? Volgens mij valt het wel mee. Tenminste, ik kan de contouren van die toekomst al zien. Daar zal ik in de volgende blog op in gaan.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten