dinsdag 10 september 2013

'Pennen en boeken zijn de wapens tegen het terrorisme' 
De jonge Malala, een Pakistaanse vluchtelinge en kinderrechtenactiviste opende vorige week de nieuwe bibliotheek van Birmingham. In het filmpje zie je haar speech. Een ontroerend verhaal. Een verhaal dat schreeuwt waarom er bibliotheken moeten zijn.

Een deel van haar speech heb ik vertaald. Ik denk wij als bibliotheken Malala heel dankbaar mogen zijn. Voor de mooie woorden en het opnieuw openen van je ogen voor dingen waar je zo makkelijk over heen leeft. Dankjewel Malala.

Deel van de speech van Malala

Beste zusters en broeders, ik begin met mijn persoonlijke verhaal. Op mijn school in Swat, vond men dat ik een goede en gehoorzame leerling was. Ik haalde goede cijfers. Behalve mijn schoolboeken las ik ook negen! boeken uit de bibliotheek. Twee daarvan waren ‘The Alchemist’ en ‘Sophie’s World. Ik dacht dat ik het goed deed, die eerste vijftien jaar van mijn leven. Maar in het afgelopen jaar, na het incident (de aanslag op haar leven), werd ik naar Birmingham gebracht. Toen ik uit het ziekenhuis ontslagen werd, betrad ik een nieuwe wereld, anders de samenleving van Pakistan.

Hier vertellen mensen mij dat ze honderden! boeken hebben gelezen. Het maakt niet uit hoe oud ze zijn, iedereen lijkt geïnteresseerd in lezen. Sommige kinderen van zes of zeven jaar hebben hier al meer gelezen dan ik. Daarom heb ik mijzelf een opdracht gegeven om duizend boeken te lezen en mezelf daardoor te versterken met kennis.

Pennen en boeken zijn de wapens tegen het terrorisme. Ik ben er heilig van overtuigd dat de enige manier om wereldvrede te krijgen is door onderwijs. Niet alleen het onderwijzen van ons verstand maar ook van harten en onze zielen. Dit is de weg naar ons doel: vrede en welvaart.

Zusters en broeders, boeken zijn kostbaar en waardevol. Sommige boeken laten je eeuwen terug reizen en anderen nemen je juist mee naar de toekomst. In sommige boeken reis je naar het diepste van je hart en en andere reis je naar het universum. Boeken houden iemands gevoel in leven. Aristotiles’ ademt nog steeds zijn woorden. Rumi’s poëzie zal je altijd inspireren en Shakespeare’s ziel zal nooit sterven.

Er is geen beter manier om het belang uit te leggen van boeken dan door te zeggen dat zelfs God dit medium koos om Zijn boodschap te vertellen tegen Zijn mensen.

In deze prachtige bibliotheek, de grootste van Europa, leren de mensen uit Birmingham als tientallen jaren en het zal ook de komende generaties verlichten. Zoals eens gezegd: een kamer zonder boeken is als lichaam zonder ziel. En ik zeg: een stad zonder een bibliotheek is als een kerkhof.

Zusters en broeders, we moeten niet vergeten dat er 57 miljoen kinderen niet naar school kunnen. We moeten ons uitspreken voor de vrede in Nigeria, Syrië en Somalië. We moeten praten namens de kinderen van kinderen in Pakistan, India en Afghanistan, die leiden onder terreur, armoed, kinderarbeid en kinderhandel. Help ons door je stem te gebruiken, doe mee aan actie en liefdadigheid. Help deze kinderen om boeken te lezen. En laten we niet vergeten dat één boek, één pen, één kind en één leraar de wereld kan veranderen.

Voor de complete tekst in het engels, kun je terecht op de website van de bibliotheek van Birmingham.1 opmerking:

Eucalyptaart zei

Ik ben diep onder de indruk!