maandag 28 januari 2013

Marks 3x3=10-plan : Deel 1 : Opmaat

3 x 3 = 10. U ziet het, ik heb meer verstand van lezen dan van rekenen. Of toch niet?  Lees even door.

Precies twee jaar geleden schreef ik ‘Marksdriepuntenplan’. en even later nog een vervolg erop.  Dit na mijn bezoek aan de NOT 2011,  zeg maar de tweejaarlijkse huishoudbeurs voor onderwijzend personeel.
Ook de bibliotheken stonden er. Welke bibliotheken? Alle bibliotheken. En met welk aanbod? Al het aanbod. En wat vond ik er toen van?
Ik citeer:

En om eerlijk te zijn: ik vind dat nogal prut. Flut. En nog eens prut. Dat is het. Ik zie 160 bibliotheekorganisaties die hun dienstverlening aan het basisonderwijs allemaal versnipperd hebben. Verschillende leeslijnen, verschillende soorten ondersteuning van mediatheken en verschillende tarieven.
Ik pleitte voor drie punten: `1) Bundel verschillende initiatieven voor leesonderwijs zoals Kunst van Lezen,  Boek1Boek en Biebsearch jr. tot één aanpak, 2) Zorg voor eenduidige ondersteuning van schoolbibliotheken en 3) Zorg voor een groeiend digitaal aanbod.  
Chapeau voor SIOB, Stichting Lezen en Bibliotheek.nl

En om eerlijk te zijn: met de aanpak van De Bibliotheek op School is er veel veranderd. Er komt lijn in bovenstaande punten, het krijgt gezamenlijk smoel en er is een prachtige toolkit. Daarnaast heeft deze aanpak als spin-off dat heel veel collega’s met elkaar overleggen hoe dit aan te pakken. En daarbij wordt en passant veel kennis gedeeld en uitgewisseld. Goud dus en chapeau voor het SIOB die dit de afgelopen twee jaar samen met Stichting Lezen en Bibliotheek.nl heeft opgepakt.
Stroop uw mouwen zo ver mogelijk op

Zijn we klaar? Nee, natuurlijk. Het werk begint pas. En ik zal u zeggen dat u in uw lokale bibliotheek uw mouwen zo ver mogelijk moet opstropen.  Want daar zal het leeuwendeel nu moeten gebeuren. Zit al het werk lokaal? Welnee, de Bibliotheek op School gaat een uiterste krachtinspanning vergen van lokale bibliotheken, Provinciale Service Organisaties en SIOB, Stichting Lezen en Bibliotheek.nl. Drie lagen: lokaal, provinciaal en landelijk. En voor elk van die drie lagen heb ik drie punten.  Eindigend in een laatste gezamenlijk punt. Tien punten dus. 
Elke dag pakken we een laag aan.Vandaag publiceer ik zometeen de eerste punten voor de lokale bibliotheek, morgen de PSO’s en woensdag voor de landelijke partijen. Om vervolgens nog af te sluiten met een klein laatste puntje.

En zo is 3 x 3 toch 10! Wie zei dat ik niet kon rekenen? 

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Het klopt nog steeds niet:
3 niveaus met elk 3 punten = 1(+3)+1(+3)+1(+3)+1 = 13!

Mark Deckers zei

@anoniem: Ik las net een verhaal van Toon Tellegen, over een leraar die twijfeld of 8 x 8 nog 64 was. Die eigenlijk twijfelde over alles. Zelfs rekenkunst is geen harde wetenschap. hahaha