woensdag 30 januari 2013

Marks 3 x 3 = 10-plan : Deel 4 : SIOB, Stichting Lezen, VOB en Bibliotheek.nl

Railyard for NYC #7 subway line

Allez, de lokale directeuren en PSO’s zijn inmiddels hard aan het werk. Het wordt tijd voor de laatste drie punten: voor onze landelijke top-organisaties SIOB, Stichting Lezen, VOB en Bibliotheek.nl.

Punt 7: Regie, monitor, lobby
Een stevige regie, mooie vergezichten, best practices, succesverhalen. Dat is wat we willen horen van het SIOB. Organiseer dat voor ons! Zorg voor mensen die dat verhaal kunnen vertellen. Mij lijkt hier een uitvoeringsorganisatie samen met de PSO’s voor de hand te liggen. Laat de projectleiders van het SIOB optrekken met de provinciale contactpersonen en laat samen die uitvoeringsorganisatie ontstaan. Zet de lokale parels in het spotlight. Verstevig de lobby binnen het ministerie en maak nog meer werk van de alfabetiseringscrisis.

En laat ons voelen dat er al zoveel is en geef de bibliotheken een compliment voor hun harde werk. Bibliotheken doen al heel veel met het basisonderwijs. De Bibliotheek op School is er allang.

Stevige regie: bij lokale bibliotheken één coördinator per 50 basisscholen, bij de provincie één per 500 basisscholen en tja, landelijk dan één coördinator per 5.000 basisscholen. Dat betekent iets minder dan 2 fte. Met twee stevige onderwijsmanagers kom je een heel eind.

Zorg af en toe voor een financiële bijdrage op punten die echt spaak lopen of die uitgezocht moeten worden. En communiceer vervolgens weer de oplossing.

In het verleden heb ik wel gedroomd van een aansluitsubsidie zoals bij Bibliotheek.nl (destijds € 7 miljoen) . Ik vraag me af of ik die droom moet loslaten. Zou het bijvoorbeeld niet mogelijk zin om de subsidies die Kunst van Lezen verstrekt niet om te buigen naar een aansluitsubisidie voor de Bibliotheek op School. Dat een geweldige aanjager zijn.

Voor mij als buitenstaander was toch al niet helder wat nu precies het verschil was tussen Kunst van Lezen en de Bibliotheek op School. Misschien kun je ze zelfs wel in elkaar vlechten? Maar nogmaals, ik ben een buitenstaander. Misschien zie ik dat wel niet goed.

Punt 8: Ebooks
160 bibliotheekorganisaties gaan aan de slag voor zo’n 7.000 basisscholen. 7.000 collecties op die basisscholen vaak met dezelfde titels. Iets in mij zegt dat het mogelijk moet zijn om voor een goed bedrag 600 goede ebooks voor kinderen te kunnen aanbieden in de landelijke bibliotheek. Lijkt me een uitgelezen kans voor Bibliotheek.nl.

Zwijssen – leverancier van de leesmethode van 75% van de basisscholen - meldde mij dat zij een collectie hebben van 300 rechtenvrije kinderboeken. Kijk, dat lijken me aardige ingangen. Mooi punt voor VOB en Bibliotheek.nl: op elke school een digitale ebook-collectie!

Punt 9: Mediawijsheid
Eén punt baart mij nog zorgen. Wij komen binnen op onze rol als leesbevorderaar. Helemaal prima. En daar zal 90% van onze aandacht op lokaal niveau ook de komende tijd naar toe gaan. En aangezien naast SIOB ook Stichting Lezen een belangrijke landelijke partner is, snap ik dat ook. De scope van bibliotheken is echter breder dan die van Stichting Lezen.

Er zijn meer dan 1.000 initiatieven voor mediawijsheid, er zijn platforms, er zijn projecten en er zijn pilots. Maar om te zeggen dat hier nu echt lijn in zit? Nee. Ik maak me zorgen over blijvende aandacht op dit punt en over het uitblijven van een gezamenlijke lijn voor openbare bibliotheken.  Aandachtspuntje dus.

Nou, SIOB, Bibliotheek.nl, VOB en Stichting Lezen, genoeg te doen. Dus hup aan de slag!

Met 3 x 3 komen we nu op 9 punten. Die klopt nog niet, want 3 x 3 = 10. Morgen dus het laatste en afsluitende punt dat alle drie lagen maar eens moet verbinden.

Tot morgen!

Foto: Joiseyshowaa

Geen opmerkingen: