donderdag 18 oktober 2012

Op naar een gezamenlijke mooie deal met Centraal Boekhuis?

Dat ik de discussie over eBooks met belangstelling volg is genoegzaam bekend. Deze week lanceerde Centraal Boekhuis de nieuwe dienst voor het verhuren van eBooks. Verhuren? Dat is toch hetzelfde als uitlenen? Inderdaad.

Hoewel het systeem ooit is begonnen zonder de bibliotheken, geeft het Centraal Boekhuis nu aan, dat bibliotheken van harte welkom zijn. De bibliotheken hebben hiervoor een gezamenlijke inkoopcommissie en we leggen hier samen als branche geld voor op tafel. Wat mij betreft mag die club er een mooie deal uitslepen met het Centraal Boekhuis.  Thumbs up, dus voor Centraal Boekhuis.

In het artikel van de NOS dat bij dit audio-fragment hoort, wordt geschreven dat uitgevers nog niet staan te springen voor dit systeem. Het zal ook een keer niet. Men is bang voor het kraken van de beveiliging. Mijn mening over uitgevers wordt op deze wijze wel keer op keer bevestigd. Maar ik ben vandaag in een goede bui  en ik geloof dat er ook vast uitgevers zijn die wel zien dat de bakens echt verzet moeten worden.

Ik denk dat veel bibliotheken interesse hebben in dit systeem en ik weet eigenlijk ook wel zeker dat ze zich al gemeld hebben bij het Centraal Boekhuis. Maar dit lijkt me niet iets om als bibliotheken afzonderlijk te doen. Samen inkopen en samen ook de voorwaarden vast stellen. Zodat we kunnen zeggen dat of je nou woont in Amsterdam, Hengelo, Groningen of Heerlen: iedereen kan gebruik maken van deze eBooks.

Het is makkelijk om sceptisch te zijn: het zal wel weer niet gaan werken, het zal wel te marginaal zijn, het is nog niet geschikt voor ereaders etc. Vandaag geloof ik maar weer eens in het goede van de mens. Laten we er maar eens een poging toe wagen. Wordt vast vervolgd.

Geen opmerkingen: