dinsdag 9 oktober 2012

Van Swelmen: Bibliotheek Oppendam beantwoordt geen vragen meer!

sensitive noise / obvious 2De immer erudiete directeur van de Bibliotheek van Oppendam legt uit waarom er geen vraag meer gesteld kan worden in de bibliotheek.


Ik ben een opgelucht man! Ja, nu de beslissing eenmaal is genomen dan. Had ik jaren eerder moeten doen! En dat ik het niet eerder heb gezien. In juli 2010 stopte Bibliotheek.nl al met de internetvragendienst Al@din. Met lef en durf sprong destijds de complete branche over zijn eigen schaduw: we stoppen met het beantwoorden van vragen!

En ze hadden helemaal gelijk. Er was geen hond die kraaide naar de verdwenen dienstverlening. Een paar opstandige bibliothecarissen kwamen nog aanzetten met de vage dienst IBI. Maar in juli 2012 bliezen ook die hun laatste adem uit.

Want wat blijkt: Er zijn geen vragen meer! Nederland is af. Iedereen is blij en allemaal zijn we slim! Mijn vader zei vroeger nog: er zijn geen domme vragen... En ik zeg een generatie later: er zijn helemaal geen vragen meer! Kijk dat is vooruitgang!

En ik zet de volgende stap. Want ik stop ook met het beantwoorden van vragen in onze fysieke vestiging. Dus ik heb ons grote inlichtingenbureau weer in onze retailbibliotheek gesleept. Ik verschans me daar nu gewoon achter met het nodige leeswerk. En ik kom zo ook weer toe aan het lezen en beantwoorden van al die mailtjes. Heerlijk!

Nederland zit helemaal niet te wachten op antwoorden. Laat je niks wijs maken. Echt, ouderen, laaggeletterden, kinderen, echt iedereen kan iets intypen in Google. Dat hoeven wij ze niet uit te leggen.

Dus nadat ik het stellen vragen had verboden in Oppendam ben ik natuurlijk ook gestopt met al die cursussen. Veel te veel werk. Nooit exploitabel. Altijd ’s avonds. Die beslissing was echt een eye opener: kon ik ineens weer ’s avonds naar de film. Daarvóór moest ik altijd als laatste de bibliotheek afsluiten. En na de cursussen stopte ik natuurlijk met al die informatieve boeken. Want ach, iedereen haalt toch alles van internet.

Tja, en toen hield ik nog de romans over. De cashcow van onze uitleningen. Toen zei ik toch even tegen me zelf: “Hup Van Swelmen, wie A zegt, moet ook B zeggen. Want nu nog romans inkopen is echt een motie van wantrouwen voor al die uitgevers die dat zo meteen digitaal voor de bibliotheek gaan regelen. 2012 wordt echt het jaar van de eBooks. Dus huppekee. Eruit.

Toen restte nog de internet-pc’s. En ja, het argument is natuurlijk simpel: iedereen heeft al internet. Dus hopla. Eruit.

Zo, dat ruimde lekker op. Helemaal leeg? Nee, toch niet helemaal. Alleen het café is nog over. Want om eerlijk te zijn, daar is nog steeds behoefte aan. Al was het maar bij mezelf. Ik schenk er nog één in. Op onze toekomst!

Nog vragen? Nee? Ziet u wel.
Foto: Milos Milosevic

4 opmerkingen:

Unknown zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Riya Geboers zei

Waar kon je nog wel vragen stellen? Jazeker, in Belgie!

Mark Deckers zei

Ik heb het bij Van Swelmen even nagevraagd. Hij zegt dat dat logisch is. Zijn woorden: België is ook nog lang niet af!

HermaL zei

Die eerste reactie (verwijderd) roept natuurlijk vragen op!