maandag 22 oktober 2012

Van Swelmen, € 30.000,-, het suffe Middelburg en de Bibliotheek2daagse #b2d2012

Dark clouds above a sunny Loskade
De immer erudiete directeur van de Bibliotheek van Oppendam laat ditmaal weten hoe hij een aardige zakcent bijverdiende met de Bibliotheektweedaagse.

Vorig jaar gaf ik al af op de walgelijke uitvinding van de Bibliotheek2daagse. Opnieuw is een uithoek van het land bereid gevonden om 750 bibliothecarissen te herbergen. En opnieuw maakt de organisatie de kapitale fout om niet naar Oppendam af te reizen. Terwijl toch echt iedereen weet dat dit al jaren het middelpunt van de bibliotheekinnovatie is.

Maar nee, het suffe en provinciale Middelburg is ditmaal het slachtoffer. Van Groningen konden we nog zeggen dat ze betaald voetbal hebben – en dus een adequate ME – die vorig jaar na het bibliotheekfeest de Martinaplaza keurig schoon veegde. Maar na mijn oprisping vorig jaar - waarom niet met zijn allen een middagje naar Oppendam – denk ik dit jaar: if you can’t beat them, join them. De bibliotheek2daagse is een blijvertje dus ik kan er maar beter het beste van maken. Nee, niet dat ik ga natuurlijk, maar je kunt natuurlijk wel van de nood een deugd maken.

Ik kan u inmiddels melden dat er € 30.000,- is bijgeschreven op mijn bankrekening. Met dank aan een klein onoplettendheidje van de organisatie. Want wie zich heeft ingeschreven heeft al gemerkt dat er in Middelburg aan één ding gebrek is: hotelcapaciteit. Mijn plan – dat uiteraard ontstond tijdens een brainstrom aan de tap van Café Het Duifje – was even simpel als doeltreffend.

De dag nadat bekend was dat Middelburg de Bibliotheek2daagse dit jaar zou herbergen, heb ik een ochtendje rondgebeld naar alle hotels in Middelburg. Alle kamers volgeboekt op naam van de Bibliotheek Oppendam. Daarna alle hotels in de omgeving van Middelburg gebeld. Et voila, ik had 750 kamers gereserveerd voor de Bibliotheek Oppendam tijdens de Bibliotheek2daagse.

Het duurde nog een paar weken voordat de eerste wanhopige medewerker van het SIOB contact opnam met de Bibliotheek Oppendam. Die had ontdekt dat alle hotelkamers waren geboekt door….. juist ja, de heer Van Swelmen van de Bibliotheek Oppendam.

En ik kan u melden dat we uiteraard bereid waren om deze hotelkamers ook weer terug te geven aan de organisatie. Uiteraard tegen een kleine administratieve vergoeding van € 20,- per persoon per nacht. 750 kamers, keer 2 nachten, keer 20 euro. Et voila, er prijkt € 30.000,- op uw bankrekening.

Oneerlijk? Welnee, iedere bibliotheek predikt het ondernemerschap. Er is slechts één bibliotheek die het echt in praktijk brengt: Oppendam.

En ik zie u denken: dat lukt Van Swelmen maar één keer. Volgend jaar trapt de organisatie daar niet in. Maar wie dat denkt, rekent buiten Van Swelmen. Er zat nog één kleine voorwaarde aan de overdracht van de hotelkamers in Middelburg en omgeving…… Volgend jaar is de Bibliotheek2daagse in Oppendam! En ha, u weet natuurlijk al wie nu al die hotelkamers heeft gereserveerd.

Ik weet het, het is een gave. Maar goed, daarvoor ben je directeur in Oppendam. Dus als u allen in het suffe provinciestadje Middelburg verkeert, zal ik nog even aan u denken, terwijl ik geniet van een studiereis op de Kaaimaneilanden.

Ondernemerschap leer je niet, je doet het!

Met plezierige groet vanuit Het Duifje,

Robert van Swelmen

Directeur Bibliotheek Oppendam

Foto: Midvli

Geen opmerkingen: