zaterdag 27 oktober 2012

Waar je de geschiedenis aan kunt raken: Raambuurt

 
Dat ik een liefde heb voor nachtfotografie zal sommigen niet ontgaan zijn. Een serie die ik al een tijdje had liggen was deze over de Raambuurt in Deventer. De Raambuurt is de eerste industriële wijk van Deventer en groot geworden in de 19e eeuw en begin 20e eeuw. Een plek waar fabrieken en wonen nog heel dicht tegen elkaar aan lagen.

In deze relatief kleine wijk stond bijvoorbeeld IJzerbedrijf Nering Bögel. Een bedrijf dat begin 20e eeuw sterk groeide en ijzerinstallaties leverd over de hele wereld. Maar ook de wijk van Senzora (de afkorting vna Schoenmaker en zonen Raamstraat). Een fabriek die achter vele grote zeepmerken stond. Ooit begonnen als een kruidenierszaak en via een koffiebranderij overgestapt naar het zeep zieden.

En als ik zo weer terugkijk, probeer ik die twee eeuwen terug te zien in deze wijk. Ik probeer me voor te stellen wat er allemaal gebeurd is. Hoe druk het was in de fabrieken. Welke stank kon je ruiken. En zeker als het donker is en de moderne mens even uit het straatbeeld verdwenen is, zou je niet raar staan te kijken als paard en wagen toch zo maar om de hoek zouden komen zetten.

In de jaren '90 is deze wijk herbouwd en deel gerestaureerd. In nieuwe appartementen wonen nu mensen tussen de oude fabrieken. Midden tussen de nog vrij recente geschiedenis van de industrialisatie. Soms moeten we naar een museum om onze geschiedenis te kunnen zien en soms hoeven we alleen maar onze ogen open te doen en om ons heen te kijken. Zoals hier dus in de Raambuurt.

Voor wie zelf - overdag - de locaties nog eens terug wil zien: hier staat een aardige wandelroute door de Raambuurt.

6 opmerkingen:

Transisalania en Varia zei

Interessante blogpost Mark! Prachtige foto's ook!
Heb verwijzing gemaakt op mijn eigen blog.

Hendrika zei

Mooi! Mag je vaker doen! Ik schreef toevallig eerder afgelopen week ergens op het www dat nachtfotografie eigenlijk heel mooi is, dat we dat veel te weinig doen.

Mark Deckers zei

@Transisalania: bedankt voor de verwijzing!
@Hendrika: dankjewel! Ik vind het altijd weer wonderlijk wat je met nachtlicht allemaal nog kunt doen.

TheoWalcot zei

Hoi, dit is een zeer interessant artikel en ik heb genoten van het lezen veel van de artikelen en berichten die op de website, ga zo door met het goede werk en hopen op wat meer interessante inhoud in de toekomst te lezen. Ik heb veel nuttige en belangrijke informatie. Dank je wel.

Unknown zei

Ik wil dat bevestigen, uw bericht is zo interessant seo. Het bevat veel belangrijke en nuttige informatie. Ik heb een groot aantal mooie dingen. Dank je wel!

JackWilshere zei

Bedankt voor dit geweldige artikel hierrss feed. Ik was op zoek naar iets als dit voor een behoorlijk lange tijd en eindelijk heb ik gevonden het op je blog backlinks. Het was zeker interessant voor mij om te lezen over web applicaties en hun marktsituatie tegenwoordig seo tips. bedankt nog een keer en keep posting zulke aardige die in de nabije toekomst ook.