vrijdag 27 juli 2012

Esthetische foto's zijn lelijk....


En dat is een uitspraak van fotograaf Hans Aarsman. De afgelopen weken las ik het het boek van Hans Aarsman: "De fotodetective". Hans Aarsman is bekend geworden door zijn commentaar in de Volkskrant op nieuwsfoto's. Als een detective ontleedde hij de foto en wees hij de kijker op bijzondere kenmerken.

In het boek legt hij uit hoe hij geïnspireerd is door Sherlock Holmes. En daar heeft het inderdaad veel van weg. Hij ontdekt wat wij als achteloze kijker over het hoofd zien. De vragen die we vergeten te stellen, de details die we niet zien en hoe we ons in ons hoofd laten leiden door de conventies van de fotografie. Hij haalt werk aan van bekende fotografen zoals Kishin Shinoyama en World-Press-winnaar Steve McCurry. Of juist een afgekeurde foto voor World Press van Stepan Rudik, waarmee hij laat zien hoe scherp de regels zijn voor photoshoppen. Maar meestal gebruikt hij hele nietszeggende foto's: een verchrikkelijke kitsch-foto van Kasteel Duivenvoorde of een foto van zijn hotelkamer.

Op het eerste gezicht is er niks mis met de foto. Maar wie verder kijkt, ontdekt rare dingen. En dat is het verhaal dat Aarsman ons leert: blijf kijken.

In elke foto ontdek je details die je iets vertellen.En daarmee krijgt elke foto iets moois en authentieks. Door mooie foto's te willen maken, verlies je die authenticiteit. En daarmee worden esthetische foto's - volgens Aarsman - lelijk.

Voor iedereen die zijn waarnemingsvermogen weer eens wil testen een heel aangenaam boekje. En daarna gooit u uw al fotolijstjes met 'mooie' foto's zonder pardon in de prullenbak. Zeg niet dat ik u niet gewaarschuwd heb.

Klik hier om De fotodetective te bestellen.

1 opmerking:

Diane zei

je bent mij net een weekje voor.... 4 augustus verschijnt mijn kijk op De fotodetective op de bieblog :-)